Ekonomi

Ev Hanımları Dikkat! Sizlerde Emekli Olup Maaş Alabilirsiniz

Herhangi bir iş yerinde çalışmayan ev hanımlarının son dönemlerde en merak ettiği konuların başında emekli olup olamayacakları sorusu yer alıyor. 

Kamupersoneli.net olarak bizlerde ev hanımlarının nasıl emekli olabileceklerine dair tüm bilinmesi gereken ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz. İşte emekli olmak isteyen ev hanımlarının yapmaları gereken işlemler,

EV HANIMLARININ EMEKLİ OLABİLMESİ ADINA YAPMASI GEREKENLER

Bilindiği üzere Türkiye’de kadın istihdamı yeterli seviyelerde değil. Çalışma hayatı içerisinde yer almayan kadınlarımız ise isteğe bağlı sigorta primlerini ödeyerek ileri de emekli olma imkanı yakalıyorlar. İşte isteğe bağlı sigorta ile emekli olmak için yapılması gerekenler,

Çalışma hayatı içerisinde yer alamayan kadınlar isteğe bağlı sigorta ile emeklili olabilirler. İsteğe bağlı sigorta ile emekli olmak isteyen kadınlar emeklilik ve sağlık primleri ödendiğinden dolayı hem sağlık hizmetleri haklarından faydalanabiliyorlar hemde emekli olma imkanı yakalıyorlar. İsteğe bağlı sigorta kapsamında emekli olmak isteyen vatandaşlar ise başvurularını Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğüne yapıyorlar. Ev hanımları ayrıca sürecin nasıl işleyeceği ve ödenecek tutara dair ayrıntıları bu merkezlerden detaylı bir şejilde öğrenebiliryorlar. 

EV HANIMI OLAN VE SİGORTASI YAPTIRMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR NE YAPMALI?

Bu konuda uzmanlar tarafından verilen yanıt şu şekilde; çalışma imkanı olmayan ev hanımları için en uygun sigortalılık isteğe bağlı sigortalılıktır. İsteğe bağlı sigortalı olma durumunda emeklilik ve sağlık primi ödeyeceğinden hem sağlıktan faydalanabilecek hem de ileride emekli olabilme imkanı olacaktır.

Yapmanız gereken eşinizle beraber en yakın Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğüne başvurmaktır. Dışarıdan ödenen ve çalışmadan çalışıyormuş gibi gösterilen 4/a (SSK) primleri tespit edilmesi halinde iptal edilir. Aktif çalışma olmadan ödenecek primler hep risklidir. Bu nedenle aktif çalışma olmadan 4/a (SSK) primi ödemenizi tavsiye etmem.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum