Ekonomi

Ev kadınları emekli olması için detaylar açıklandı! TBMM'ye kanun teklifi sunuldu!

Ev hanımları emekli olması daha önce de gündeme gelmiş fakat herhangi bir gelişme yaşanmamıştı.

Son olarak ev hanımları emekli haklarına kavuşabilmesi için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” başlığı ile kanun teklifi verildi.

Sunulan kanun teklifi ile, ev kadınlarının sağlık sigortası ve emeklilik haklarından yararlandırılması amaçlandığı belirtildi.

EV HANIMLARININ EMEKLİ OLMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil KEMALBAY PEKGÖZEGÜ tarafından verilen kanun teklifinde  “Ev Kadınlarına sigorta ve emeklilik hakkı tanınmak” başlığı altında, “Cinsiyetçi iş bölümüne bağlı olarak ‘ev kadınlarının’ sayısı her geçen gün artmaktadır. Kadınlara verilen ücretlerin düşüklüğü, işlerin eğreti olması, kamusal kreş ve bakım hizmetlerine erişemeyişi kadınları ev içi rolleri kabul etmeye itmekte; çocuklara, bakıma muhtaç yaşlı, hasta, engelli bireylere bakmaya mecbur kılmaktadır.” denildi.a

Ayrıca ev kadınları emeklilik teklifinde, “Kadınlar evi çekip çevirirken bütün ailenin yükünü sırtlanmakta, temizlikten, yemek yapmaya, çocukların eğitiminden, alışverişe, bakım hizmetine her gün yeniden üretim işlerinin bütün aşamalarını yerine getirmektedirler. Kadınların görünmeyen emeği üzerine kurulan bu düzen, erkek egemen anlayışla şekillenen kadının ev içi rollerini de pekiştirmektedir. ” ifadeleri yer aldı.

EV KADINLARI EMEKLİ OLABİLECEK Mİ?

Ev kadınlarına emeklilik fırsatı sunan kanun teklifi detayları şöyle:

`Ev kadınlarının emeklerinin bir karşılığı olmadığı gibi, sosyal güvenlik haklar ya yoktur ya da ‘kocaya veya babaya bağımlı’ olarak bulunuyor. Eşi işsiz ya da güvencesiz ev kadınının da sosyal güvenlik hakları bulunmuyor. önemli bir üretim alanı olan evlerde ev kazaları adı altında görünmez kılınan çalışmaya bağlı kazalar ve hastalıklar yaşanmaktadır. Ev içi şiddet de yine ev kadınlarının karşı karşıya bulunduğu en ciddi tehlikelerdendir. Türkiye’de her gün en az bir kadın erkek şiddeti ile yaşamım yitirmektedir. Bunların önemli bir bölümü eş ya da birinci derece akrabalarından yani ev içi şiddetten kaynaklanmaktadır. Türkiye’de iş yasasına göre haftada çalışma süresi 45 saattir. Kadınların ev içi mesaisinin uzunluğuyla luyasladığımızda kadınların ne kadar büyük karşılıksız emek harcadığını görebiliriz. Türkiye’de bir araştırmaya göre ev kadınların yaklaşık 69.2’si ey işlerini bir yardımcı olmadan tek başına yapmaktadır. İngiltere’de bir sigorta şirketinin yapmış olduğu araştırmada; kadınlann ev işleri ve çocuk bakımı için haftada ortalama 74 saat vakit harcadıklarını göstermiştir. Bir ev içerisinde yapılan temel işler, yemek, temizlik, ütü, çocuk bakımı gibi işler profesyonel istihdam alanında ayrı ayrı adlandırılan iş kollarıdır. Hane içinde yapılan işler sayısız işkolunda yapılan işlere bedeldir. Evdeki üretimin piyasa karşılığı, çamaşırhane, çocuk yuvası, huzur evi, kuru temizleme, lokanta, sağlık merkezi ve daha pek çok sektörde üretilmektedir. Bakım hizmetlerinin kamusal alanda ve yurttaşlara bir hak olarak sunulmaması sebebiyle engeli, hasta ve yaşlı bakıma muhtaç kişilere de evde kadınların bakması bir zorunluluk haline gelmiştir. Sosyal devlet ilkesi gereği bakıma muhtaç kişilere karşı asıl olarak devlet yükümlülüklerini üstlenmelidir. Kreş, bakıma muhtaç kişiler için rehabilitasyon merkezleri, çamaşırhaneler vb. ev içi işleri kamusallaştıracak politikalar hayata geçirilmelidir. Bu sebeple ülke genelindeki yoksulluğu aşmak, kadınların görünmeyen emeğini görmek ve tanımak için, kadınların toplumsal, siyasal ve ekonomik hayata eşit katılımını sağlayıncaya kadar; tüm ev kadınlarının sigortalanması ve emeklilik hakkına kavuşması sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak sağlanmalıdır. Bu noktada gösterilecek çaba kadın yoksulluğunu yenmeye katkı sunmak kadar, toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamayı, kadın emeğinin gayrisafi milli hasıladaki görünmeyen paymdan kadınların bir nebze olsun dönmesini sağlamayı, toplumun, erkeğin, devletin kadınlara olan borcunun ödenmesine de bir yerden başlamak anlamına gelecektir. 

Ev kadınları emekli olması için detaylar açıklandı! TBMM'ye kanun teklifi sunuldu!

Ev kadınları emekli olması için detaylar açıklandı! TBMM'ye kanun teklifi sunuldu!

Ev kadınları emekli olması için detaylar açıklandı! TBMM'ye kanun teklifi sunuldu!