Ekonomi

Evde Bakım Parası Ödemeleri Bayramdan Önce Yatar Mı?

Evde bakım parası ödemelerinin bayramdan önce yatırılıp, yatırılmayacağı merak ediliyor.

Her ay düzenlik olarak Aile Bakanlığı tarafından hesaplara yatırılan evde bakım parasına yönelik olarak Haziran ayı ödemelerinin bayramdan önce yatılıp, yatırılmayacağı araştırılıyor.

Evinde hasta veya yaşlının yanı sıra engelli hastalara bakan kişilere her ay devlet tarafından ödeme yapılıyor ve buna evde bakım maaşı deniliyor. Buna bağlı olarak evde bakım maaşlarının Haziran ayının 7’sinden sonra Ramazan bayramından önce hesaplara yatırılması planlanıyor.

Aile Bakanlığı tarafından belirtilen başvuru şartlarını yerine getiren herkes bu ödemelerden yararlanabiliyor. Gerekli şartları yerine getiren kişilere 2018 yılında her ay için 1085. 5 Türk Lirası ödeme yapılıyor.

Evde bakım parasının alınabilmesi için engellinin olduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması gerektiği belirtiliyor.

Ayrıca engelli aylığından yararlanmak isteyenler SGK’dan aldıkları sevk ile sağlık kurulu raporu vermekte yetkili olan hastanelere gidiyorlar ve rapor içinde belirtilen engellilik oranına göre muhtaçlık değerlendirmesine tabi tutulduktan sonra evde bakım parası ödemelerinden yararlanabiliyorlar.

Evde bakım maaşı hesaplara yatırıldı mı? sorusu sürekli sorulurken bu soruya cevap bulmak için  E- Devlet’in “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” sayfasından evde bakım aylığını sorgulayabilirsiniz.

Bu sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, şifreleri ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarıyla sorgulama işlemini gerçekleştirebilmekteler.

Ayrıca bu ödemeleri sorgulamak için maşlarını Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e sms atmaları gerekmekte.

KİMLER ALABİLİR?

Devlet tarafından ödenen evde bakım maaşını almak isteyen vatandaşların belirlenen bazı şartları yerine getirmeleri gerekmekte.

Evde bakım maaşını, başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen, tek başına ihtiyaçlarını (beslenme, giyinme, tuvalet, merdiven inip çıkabilme gibi) gideremeyen vatandaşlara bakanlara ödeniyor. 

Bu maaşı almak için alan engelli kişinin sağlık raporunda mutlaka “ağır engelli’’ olarak belirtilmesi gerekiyor.

Ayrıca bu maaşı almak isteyenlerde aranan diğer önemli bir şart ise eve giren tüm gelirlerin toplanıp, hanede yaşayan kişi sayısına bölündüğünde asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olması gerekiyor.

Açıklanan şartları sağlayan adaylar evde bakım maaşı için başvuruda bulunabilmekte.

Kamupersoneli.net I ANKARA