Ekonomi

Evlenecek Çiftler Dikkat! 55 Bin TL Maddi Destek Alabilirsiniz

Devlet evlilik hazırlığında olan gençlere maddi açıdan bazı destekler sağlanıyor. Eğer eşler anlaşarak bu desteklerin tamamından ayrı ayrı faydalanırsa destek tutarı 55 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. 

Peki devletin evlenecek çiftlere sağladığı evlilik desteğinin detayları neler? Kimler, nasıl evlilik desteğinin sahibi olabilir? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar, 

15 BİN TL’YE VARAN ÇEYİZ DESTEĞİ

Devletin evlenecek çiftlere sağladığı ilk destek çeyiz desteği. Bu destek ile eşler ayrı ayrı 7 bin 500 TL’ye varan bir desteğin sahibi olabilirler. Yani bir çift çeyiz desteği ile toplam 15 bin TL’lik bir desteğin sahibi olabilir. 

Ancak bu desteği almak için yapılması gereken işlemler ve sağlanması gereken şartlar bulunuyor. Buna göre çeyiz desteğinden faydalanacak vatandaşların en fazla 27 yaşında olmaları gerekiyor. Bu destekten 27 yaşından küçük olanlar faydalanıyor. 

Yaş şartını sağlayan vatandaşların sağlamaları gereken başka bir koşul bulunmuyor. Buna göre bu destekten faydalanmak isteyen vatandaşlar öncelikle aracılığıyla bir evlilik hesabı açması gerekiyor. Daha sonra bu hesaba belirli bir oranda ve sürede para yatırması isteniyor. Çeyiz hesabı açan vatandaşlara yatırdıkları para miktarına ve oranına göre değişen bir destek alıyorlar.

Ödeme Planı ve Destek Miktarı

Mevzuata göre, 36-48 ay arası para yatırdığında yatırdığı tutarın yüzde 10’u kadar, 48-60 ay arası düzenli para yatırırsa yatırdığı paranın yüzde 15’i60 ayın üstünde para yatırırsa yatırdığı tutarın yüzde 20’si kadar destek alır. Bu ödeme planlarında en düşük tutar 5 bin TL en yüksek tutar ise 7 bin 500 TL olarak belirleniyor ayrıca  evlenecek gençler bu işlemleri tamamladıklarında 15 bin TL’ye varan bir desteğin sahibi olabiliyorlar.

40 BİN TL’YE VARAN KONUT DESTEĞİ

Devletin çeyiz desteğine benze bir destek ise konut desteği. Bu destek için ayrıca yaş şartıda bulunmuyor. Yine ayrı ayrı alınabilen destek ile bir vatandaş 20 bin TL’ye varan çift olarak ise 40 bin TL’ye ulaşan bir hibenin sahibi olabiliyorlar. 

Konut desteğinin mantığı da aynı çeyiz hesabında olduğu gibi konut hesabı açmaları ve bu hesaba belirli bir oranda ve sürede para yatırması isteniyor. Yatırdıkları tutar ve süreye göre hibe destek alıyorlar. 

Ödeme Detayları ve Destek Miktarı

Konut desteğinde 36 ila 47 ay arasında para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 15’i tutarında destek alırlar. Bu süre için en fazla 13 bin TL ödeme yapılıyor. 48 ila 59 ay para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 18 destek alırlar ve maksimum tutar 14 bin TL’dir. Hesaba 5 yıl ve daha uzun süre kalanlara ödeme miktarının en fazla yüzde 25’i kadar destek alıyor ve bu destek miktarı 20 bin TL’ye ulaşıyor. 

Konut hesabı açtıran kişiler tercihlerine göre isterlerse ayda bir, isterlerse de üç ayda bir hesaba ödeme yapabiliyor. Söz konusu ödemelerini aylık olarak yapan kişiler ayda en az 250, en fazla 2.500 TL, üç aylık ödeme yapanlar için de en az 750, en fazla 7.500 TL yatırabiliyor.