Ekonomi

Evlenecek Çiftlere Devletten 12 Bin 500 TL'ye Varan Destek

Devlet tarafından ilgili kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilen yardımlardan birisi de evlenecek çiftlere yapılan çeyiz yardımı. 

Çeyiz yardımı belirlenen koşulları sağlayan ve belirtilen işlemleri tamamlayan gençlere veriliyor. 

Asgari ücretin artması ve yeni yılın girmesiyle söz konusu evlilik yardımında da artış oldu. Peki ama bu yardımı kimler alabilir? İşte detaylar, 

DEVLETTEN GENÇLERE EVLİLİK DESTEĞİ

Evlilik planlaması yapan gençler, bu planlamalarını erken yaşlarda yaparlarsa ve gerekli işlemleri yerine getirirlerse 12 bin 500 liraya varan bir desteğin sahibi olabilirler. 

Devlet tarafından yapılan evlilik desteğini almak için planlamanın önceden yapılmış olması gerekiyor. Eğer bir genç evlenmeden önce bankadan bir çeyiz hesabı açar ve bu hesaba düzenli ödeme yaparsa evlilik desteğini alabiliyor. 

Evlilik desteği almanın şartları, 27 yaşından önce çeyiz hesabı açmış olmak ve belirtilen sürelerde o hesabı düzenli para yatırmış olmak.

NE KADAR SÜRE ÖDEME YAPMAK GEREKİYOR?

Devlet tarafından sağlanan evlilik yardımını almak isteyen gençler, bankalarda çeyiz hesabı açtıktan sonra bu hesaba ödeme yapacaklar. Yaptıkları bu ödemeler karşılığında da kişi başı 6 bin 274 lira destek sahibi olabilirler. 

Çeyiz hesabına yapılacak düzenli ödemelerin taban sınırı 125 lira olarak açıklanmış. Daha yüksek miktarda ödeme yapacaklar için ise tavan fiyat ise 1254 lira olarak belirlenmiş. Eğer gençler isterlerse tek sefer de ödeme yapabilirler bu ödeme tutarı ise 18 bin 822 lira belirlenmiş. Aylık ödeme planını seçenler, ödemeyi 1 dönem içinde en çok 3 defa aksatabiliyor.

NE KADAR DESTEK ALINABİLİR?

27 yaşından önce evlenecek çiftlere yapılan Çeyiz Desteği Ödemesinde hesaba yatırılan miktar ve düzenli para yatırılan süre etkili oluyor. Öyle ki bankada açılan çeyiz hesabına yatırılan miktar evlilik tarihinde ne kadar olmuşsa destek miktarı ona göre belirleniyor. 

Konuya örnek verecek olursak açılan çeyiz hesabına, 36 ile 47 ay arasında düzenli ödeme yapan gence devlet birikim tutarının yüzde 10’una eş ödeme yapar. Bu süre zarfı için belirlenen en yüksek ödeme tutarı ise 5 bin 19 lira. Eğer evlenme planı kuran genç 48 ile 57 ay arasında ödeme yaparsa hesabında biriken tutarın yüzde 15’i kadar destek alır. 

Bu süre için verilecek en yüksek destek miktarı ise 5 bin 646 lira olarak belirlenmiş. Eğer bir genç 60 aydan fazla süre düzenli ödeme yaparsa hesabında biriken paranın yüzde 20’si kadar destek alır. Bu süre zarfı için ise tavan fiyat 6 bin 274 liraya kadar çıkabilir ve bu ödemeyi her iki gençte alabilir. 

Kamupersoneli.net – ANKARA