Ekonomi

Faturasını Ödemeyene Doğrudan İcra Yolu Açılıyor

TBMM Genel Kurulunda önceki gün kabul edilen torba yasa teklifiyle Tüketici Kanununda tüketici lehine ve aleyhine yapılan değişiklikler ile faturasını ödemeyene doğrudan icra yolu açılıyor.

Tablet, bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik ürünler ile alakalı sorun yaşayanların, mahkeme ile uğraşmaması için hakem heyetlerinin parasal sınırı 6 bin liraya çıkarıldı. Elektrik, su gibi faturasını ödemeyen vatandaşlar ise şirket veya bankaya gitmeden direk icraya verilebilecek.

YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN GEREKÇESİ

Tüketici Kanununda yapılan değişikliğin gerekçesi:  “Günümüzde tüketicilere yeni arz edilen, özellikle teknolojik ve/veya elektronik malların  -akıllı telefon, bilgisayar, tablet vesaire gibi- fiyatları yüksek tutarlı olabilmektedir. Bireysel olarak kullanılan söz konusu ürünlerin uyuşmazlığa konu edilmesi hâlinde tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurulara ilişkin parasal sınırlar çok düşük kalmaktadır. Tüketici hakem heyetlerinin gerek yirmi iki yıllık tecrübesi gerekse altyapısının güçlendirilmiş olması dikkate alındığında, özellikle bireysel kullanılan ancak yüksek tutarlı mallara ilişkin uyuşmazlıkların, tüketici mahkemelerine gitmeden tüketici hakem heyetlerinin görev alanında çözüme kavuşturulmalarını temin etmek amacıyla parasal sınırların yeniden güncellenmesine ihtiyaç duyulmuştur” olarak açıklandı.

BORCUNU ÖDEMEYEN TÜKETİCİ İCRAYA VERİLEBİLECEK

Telekom, telefon, elektrik, su şirketleri, bankalar tüketicilerle yaşanan 3 bin 600 liranın altındaki uyuşmazlıklarda mahkeme kararı olmaksızın, ‘ilamsız icraya’ gidemiyorlardı. Yapılan değişiklikle şirketler ve bankalar, 6 bin liranın altındaki alacakları için mahkeme kararı olmaksızın faturasını ya da banka borcunu ödemeyen tüketiciyi icraya verebilecek. 

Hürriyet’in haberine göre; Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş imzasıyla verilen değişiklik önergesinin gerekçesinde “Bu madde ile uygulamadaki önemli bir ihtiyacın karşılanması amaçlanmaktadır. Tüketici hakem heyetleri; tüketici işlemlerinden doğan uyuşmazlıkların çözümünde, mahkeme öncesi çözüm mercii olarak görev yapmaktadır. Tüketicilerin taraf olduğu uyuşmazlıklarda 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun uygulanamayacağı şeklinde değerlendirmelere sebep olmaktadır. Bu durum, ilamsız icra yolunu kapatmakta, hak arama ve eşitlik ilkelerine aykırılık teşkil etmekte ayrıca tüketici hakem heyetlerinin iş yükünü de gereksiz şekilde arttırmaktadır. Maddede yapılan değişiklik ile icra iş ve işlemlerine ilişkin hususlarda tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu aranmaksızın 2004 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanabileceği vurgulanmıştır” ifadeleri yer aldı.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMASI BEKLENİYOR

Tüketici Kanununda yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA