Ekonomi

FED Faiz kararı sonrası dolar ne kadar olur? Dolar kuru son dakika gelişmeleri

FED son dakika olarak faizleri sıfırlama kararı aldığını açıkladı. FED’in fazileri sıfırlaması ve piyasaları rahatlatmak için 700 milyar dolarlık parasal genişleme programı uygulayacağını açıklaması, gündeme bomba gibi düştü. Faizlerin sıfırlanması hiç kuşkusuz dolar kuru fiyatlarını da etkileyecek. FED tarafından piyasalara dolar pompalanması anlamına gelen faiz kararı, doların ne kadar olacağını belirleyen en önemli gelişme olarak bildiriliyor.

FAİZ KARARI İNANILMAZ

Sabancı Üniversitesi Finans Bölümü Başkanı Prof. Özgür Demirtaş FED’in faiz kararını ‘inanılmaz’ olarak nitelendirdi. Demirtaş, Twitter konuyla ilgili olarak, “İnanılmaz: Amerikan Merkez Bankası (FED) az önce faizleri sıfıra indirdi. 700 Milyar Dolarlık QE de geliyor. Olayın ciddiyetini siz anlayın artık… Piyasayı desteklemek için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi. Demirtaş daha sonra yaptığı paylaşımda ise şunları söyledi;

”Bir İNANILMAZ daha: Amerikan Merkez Bankası 700 Milyar Doları sisteme vereceğim demesine, Faizleri SIFIRA indirmesine rağmen az önce Amerikan Borsa Vadelileri NEGATİF açıldı. Yarına kadar çok şey değişir. Ancak FED’in PANİK yapması hata. Umalım ki şu 2-3 aya Virüs gelsin gitsin” dedi. 

DOLAR NE KADAR OLUR?

FED’in dün gece faizleri 100 baz puan indirirken, 700 milyar dolarlık parasal genişleme açıkladığını belirten Tözge, “Bunlara ek olarak, FED iskonto penceresinde de indirim yaparken, diğer merkez bankaları ile swap hatlarını kullanacağını belirtti. Piyasalarda resesyon hatta deflasyon korkusu tavan yaparken atılan bu adımların amacı öncelikle piyasalardaki dolar likiditesi kaynaklı varlık satışını önlemek ve önümüzdeki dönemde şirketlere destek vererek olası resesyonun önüne geçmek.” ifadelerini kullandı.

“OLUMLU HABER AKIŞINA İHTİYAÇ VAR”

Türk piyasalarının önümüzdeki süreçte yurt dışı piyasalara bağlı hareket etmeye devam edeceğini söyleyen Tözge, “Piyasaların düşük faizden ziyade yüksek dolar likiditesine ve virüs ile ilgili olası olumlu haber akışına ihtiyacı var. Küresel resesyon daha ileri boyuta ulaşırsa Türkiye’nin de büyümesi de şüphesiz olumsuz etkilenecektir.

Fakat, olası toparlama sürecinde de Türk varlıkları ön plana çıkabilir. Önümüzdeki süreçte FED’in TCMB dahil bir çok gelişmekte olan ülke merkez bankalarına swap yolu ile dolar likiditesi sağladığını görebiliriz. TCMB’nin attığı adım ek likidite sağlamaktan ziyade faiz indirimlerine devam edileceği yönünde bir mesaj olarak algılanabilir.” açıklamasında bulundu

S&P500 Vadelileri LİMİT-DOWN’a vurdu. Açıklama: S&P500 ABD’deki 500 şirketin endeksidir (Bizim Bist100 gibi) S&P500 endeksi Piyasalar açılmadan da alınır satılır. Bunun yapıldığı enstrümana Vadeli (Futures) denir. Eğer bu Vadeliler eksi %5’i vurursa buna Limitdown denir.

DOLAR SON DAKİKA GELİŞMELERİ

Yeni Zelanda Doları, merkez bankasının daha önce acil bir şekilde faiz indirmesinden dolayı ekside seyretti. Koronavirüs vakaları küresel çapta 160 bini aşarken, Avrupa her geçen gün daha fazla vaka açıklıyor. Traderlar, ABD hisselerinin Cuma gününü yükselişle kapatmasına karşın, piyasada bu hafta daha fazla volatilite bekliyorlar.

Sydney’de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji birimi yöneticisi Shane Oliver, “Piyasalar büyük bir belirsizlikle boğuşmaya çalışıyor. Hisse senetleri ve diğer piyasaların en kötüsünün fiyatlandığından emin olması için virüsün ve ekonomik etkisinin kontrol altına alındığını görmemiz gerekiyor. Bu hala mevcut değil.” dedi.

Yen Tokyo saatiyle 06:20’de dolar karşısında yüzde 0.8 yükselişle 106.78 seviyesinden işlem gördü. Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.2 yükselerek 7.0071’den alıcı buldu. Yeni Zelanda Doları yüzde 0.4 ekside 60.97 ABD Centi’nden alıcı buldu. Avustralya Doları yüzde 0.7 yükselerek 62.44 ABD Centi oldu.