Ekonomi

Gaytancıoğlu: "Buğday Alım Fiyatı Maliyetin Altında"

 CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Başbakan buğday taban fiyatını 91 kuruş olarak açıkladı. 91 kuruş maliyetin altında. Geçtiğimiz yıla göre 5 kuruş fazla. Ancak, hasat 40 gün önce başladığı için çiftçilerimiz bundan faydalanamadı.” dedi.

Gaytancıoğlu, Parlamento’da düzenlediği basın toplantısında, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısını kınayarak, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı temennisinde bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı buğday taban fiyatının 20 gün önce açıklanması gerektiğini dile getiren Gaytancıoğlu, çiftçilerin ellerindeki buğdayı bu süre zarfında elinden çıkardığını söyledi.

Bu durumun özel sektörün işine geldiğini belirten Okan Gaytancıoğlu, “1 kilo buğdayın Türkiye’de maliyeti genel olarak 1 lira ve üzerinde. Üreticilerimiz yaklaşık 10 yıldan beri 70-80 kuruş aralığında buğday satıyorlar. Başbakan buğday taban fiyatını 91 kuruş olarak açıkladı. 91 kuruş maliyetin altında. Geçtiğimiz yıla göre 5 kuruş fazla. Ancak, hasat 40 gün önce başladığı için çiftçilerimiz bundan faydalanamadı.” diye konuştu.

Türkiye’nin Afrika ülkelerinden toprak kiralama yoluna gideceği yönündeki açıklamaları da eleştiren Gaytancıoğlu, “26 milyon dekar arazi Türkiye’de ekilip biçilmiyor ve biz gidiyoruz başka ülkelerden toprak kiralamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Buğday fiyatının daha önce açıklanması gerektiğini öne süren Okan Gaytancıoğlu, şunları kaydetti.

“İddia ediyorum, aralık, ocak ayında buğday fiyatı 1 lirayı aşacak. Peki küçük çiftçide buğday kaldı mı? Hayır. Kimde var? Büyük çiftliklerde. Toprak Mahsulleri Ofisine fiyatı 40 gün geç açıklatmanız kime yarıyor? Küçük çiftçiye mi büyük toprak ağalarına mı?” ifadelerini kullandı.

Nitratlı gübre satışının, bomba yapımında kullanıldığı gerekçesiyle yasaklandığını anımsatan Gaytancıoğlu, “Neymiş, bomba yapıyorlarmış. O zaman önle. Adam Atatürk Havalimanı’na el bombasıyla geliyor. Nitratlı gübreyle mi geldi? Demek ki istediği yerde bombayı buluyor. İstihbaratın görevi teröristin nereden ne silah bulduğunu takip etmek. Tabii ki çiftçinin nitratlı gübresinden bomba yapılıyorsa buna biz de karşıyız. Denetim yapılsın ama denetlemenin yolu onun gübresine el koymak mıdır?” değerlendirmesinde bulundu.

AA
Kamupersoneli.net