Ekonomi

Gelecek yılda büyük vergi zamlarına hazır olun!

İktidarın 2021 yılı bütçesi belli oldu. Yeni yılda 1 trilyon 101 milyar lira gelir öngörülüyor. Bununda 922 milyar TL’si vergilerden bekleniyor. Bunun anlamı ise, gelirleri vergilerden bekleyen hükümetin 2021 yılında vergi zamları yağmuru yağdırması anlamına gelir. Geçen yılın hesaplarına göre iktidar, yeni yılda ortalama yüzde 16’a varan büyük vergi zamları yapmayı hedefliyor.

ÖNGÖRÜLEN BÜTÇE RAKAMLARI GERÇEKÇİ DEĞİL İDDİALARI

Türkiye’nin 2021 bütçesi meclise sunuldu. Bütçenin gelir hanesine 1 trilyon 101 milyar, gider hanesine ise 1 trilyon 346 milyar yazıldı. Ekonomi ve pandemi koşulları görmezlikten gelinmiştir diyen muhalefet, bütçe rakamlarının gerçekçi olmadığı görüşünde.

Muhalefet vergi gelirlerinde yüzde 16’lık yüksek artışa dikkat çekerek salgın döneminde 1 trilyona yakın vergi toplamak vatandaşı, esnafı öldürmektir diyerek tepki gösterdi.

BU VERGİLER VATANDAŞI ÖLDÜRÜR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ‘’Bizimkiler öyle bütçeler yapmışlar ki normal dönemlerden bir farkı yok. Sanki ortamda bir ekonomi kriz yok, pandemi söz konusu değilmiş gibi bütçe yapmışlar… Böyle bir ortamda sen bu vergileri topladın da mı 2021 yılında bu rakamlarda vergi toplayacaksın?.. 1 trilyona yakın vergiyi nasıl toplayacaksın durum ortada iken?.. Eğer bu kadar vergi toplamayı hedeflediysen yapacağınız zamlarla vatandaşı, esnafı öldüreceksin demektir…’’ dedi.

YENİ BÜTÇEDE ESNAF-MEMUR-İŞÇİ VE EMEKLİ YOK

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta ise hazırlanan bütçede memurlara, işçilere, emeklilere ve esnafa yapılması planlanan destek ödemelerinin ve yardımların olmadığına dikkat çekerek şu açıklamaları yaptı.

‘’Bu bütçede emekli yok, memur yok, işçi yok… Pandemi döneminde kapalı olan esnaflar yok… Destek alması gereken kimse yok…’’ diye tepki gösterdi yeni hazırlanan 2021 yıl bütçe tasarısına… Millet tarafından baktığımızda vergi oranlarında yüzde 16’lık gibi bir artış söz konusu oluyor’’ dedi.

VATANDAŞ YİNE VERGİ REKORTMENİ OLACAK

Vergi uzmanı Ozan Bingöl gelecek yılda yeni vergi zamlarının olacağına işaret ederek ‘’2021 yılında 922 milyar vergi gelirinin sadece 450 milyar lirasını KDV’den ve ÖTV’den bekliyorsak sonuç ortada… 2021 vergi rekortmenleri yine vatandaş olacağı görünüyor.’’ dedi.

YENİ VERGİ VE ÖTV ZAMMI

Bütçenin en önemli gelir kalemini 922 milyar 700 milyon liralık tahminlerle vergiler oluşturuluyor. Uzmanlarsa, hazırlanan bu bütçe taslağına göre 2021 vergi rekortmenlerin yine vatandaşların olacağını belirtti. Yani iktidar bu vergi rakamlarına ulaşmak için yeni vergi zamları ve ÖTV zamları yapacak.

ÖNGÖRÜLEN BÜTÇE AÇIĞI 

Vergi affı da denilen vergi ve sigorta borçlarının yapılandırılması ilişkin torba yasa da meclis kuruluna geldi. Ama iktidar vergi gelirlerinden vazgeçmedi. Bütçe açığına dair yapılan tahminlerde de iktidar ile muhalefet karşı karşıya geldi. Bütçe açığı 245 milyar lira olarak belirlendi. Öngörülen bütçe açığı hakkında konuşan Erhan Usta, bu öngörülerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak şunları dedi;

‘’2021 yılı için öngörülen 245 milyar liralık bütçe açığı gerçekçi görünmüyor. Çünkü 2020 yılı açığını 139 milyar TL olarak öngörmüşlerdi ama sonradan çıkardıkları düzenleme ile bu açığı 308 milyar TL’ye çıkardılar… ‘’ dedi.

Muhalefet iktidarın, yılbaşında öngördüğü bütçe ile ilgili rakamların, önceki senelerde yaptıklarını referans alarak gerçekçi bulmadığını söylüyor. Vatandaş ise, gelecek yılda hangi ürünlere vergi ve ÖTV zammı yapılacağını…