Ekonomi

Geliri Bulunmayan Yaşlı Vatandaşlara Aylık Bağlanacak

Posta Gazetesi’nin haberine göre; Sosyal güvenceleri olmadığı için bundan yararlanma sürecinde bulunamayan 65 yaş ve üzeri yaşlarda bulunan vatandaşlara devletten yaşlılık maaşı verilecek. Yaşlılık maaşı almanın yolu açıldı. Yaşlılık maaşı almaya aday olan kişiler daha önce aileleriyle değerlendirmeye alınırken yapılan yeni düzenlemeyle beraber çoğu vatandaş çocuklarıyla beraber değil sadece kendisi ve bulunuyorsa eşleri ile değerlendirmeye tabi tutulacak. 

YAŞLILIK MAAŞI ALMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKİYOR?

Yaşlılık maaşı ödemesinden yararlanmak isteyenlerden belirli şartlar isteniliyor bunlar; 65 yaşını doldurmak, 65 yaşını doldurmuş olan vatandaşların hiçbir sosyal güvencesi bulunmamak, Emekli maaşı veya dul- yetim maaşı almayacak, herhangi bir işte çalışıyor bulunmamak, nafaka almamak olarak sıralanmış durumda.

484 TÜRK LİRASI ALTINDA OLMASI GEREKİYOR

Gelir nedeniyle çoğu vatandaş bu maaşlardan yararlanamadı. Ancak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren gelir şartları kolaylaştırıldı. Gelir şartları asgri ücretlere göre her yıl yeniden belirlenmekte. Ocak 2018 itibariyle kişi başına düşen ayık gelir 484 Türk Lirasının altında bulunuyorsa aylık bağlanması kesinleşiyor. Geçen sene bu sınır 423 Türk Lirası olarak belirlenmişti. Bu an gelir sınırına takılanlar da başvuruda bulunarak yaşlılık maaşı ödemesinden yararlanabilecekler. 785 Türk Lirası olan ödemeler; Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere 3 aylık dönem şeklinde yapılacak. 

YAŞLILIK MAAŞI İÇİN BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?

Öncelikle bu maaşlardan yararlanmak için adresin bağlı olduğu kaymakamıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapmak gerekiyor. Başvuru formu Aile Bakanlığının resmi web adresinde bulunuyor. Valilik veya kaymakamlıklara bağlı bulunan Defterdarlık veya Mal Müdürlükleri’nden başvuru evrakları alınması gerekiyor. İl veya ilçe idare kurulunun verdiği muhtaçlık kararı belgeleri alınması gerekmekte. Alınan bu belgelerle beraber SGK- Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafına teslim edilecek. SGK belgeleri incelemeye alacak ve yaşlılık maaşı alıp alınmayağı konusunda kesin karar verecek. 65 yaş ağlığı için başvuru yapan kişilerin yakınları tarafından vasi yapılması için mahkeme kararı alınması gerekecek.

Bu şartları yerine getirenler başvuru yaparak yaşlılık maaşından yararlanabilecekler.

Kamupersoneli.net I ANKARA

Bir Yorum

  1. Gençler işsizlikten perişan oldu.onlara niye aylık baglanmiyor.bunu da haber yaparsanız seviniriz.