Ekonomi

Gençlere Daha Kolay İş Bulabilmeleri İçin Vergi ve Prim Desteği Sağlanacak

Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorunun çözümü için yeni adımlar atılmaya devam ediyor. 

Bu konuda hükümet tarafından getirilen yeni bir düzenleme ile gençlerin daha kolay iş bulmaları amaçlanıyor. Bu kapsamda gençlere vergi ve prim desteği sağlanacak. 

GENÇLERİN DAHA KOLAY İŞ BULABİLMELERİ İÇİN VERDİ VE PRİM DESTEĞİ SAĞLANACAK

Torba yasada yer alan düzenlemeye göre, 1 Ocak 2018-31 Aralık 2020 döneminde işe alınan yeni elemanlar için 12 ay süreyle, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği verilecek. 

Eğer istihdam edilen personel kadın ve genç yaşta olursa 12 aylık destek süresi 18 aya çıkacak. 

KÜÇÜK İŞLETMELERE YÖNELİK DÜZENLEME

 Söz konusu düzenlemede ayrıca küçük işletmelere yönelikte maddeler yer aldı. 

Buna göre, İmalat sektöründeki küçük işletmelere ve esnafa, 2018’de uygulanmak üzere, 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük en fazla 2 kişi ilave istihdam sağlamaları halinde gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden 2 ayda bir ücret desteği verilecek.

ÖLÜM AYLIĞI ALAN HAK SAHİPLERİNE YÖNELİK DÜZENLEME

Düzenlemede yer alan bir diğer madde ise yetim maaşı ile ilgili oldu. Söz konusu düzenleme ile ölüm aylığı alan hak sahibi çocuklardan, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaş, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan ve öğrencilik nitelikleri devam edenler, hizmet akdine tabi çalışmaları durumunda ölüm aylığı hakkından yararlanmaya devame edecekler.

İlgili kanunlara göre gelir veya aylık bağlanan hak sahibi çocuklardan 18 yaş, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaş, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlardan kanun kapsamında sigortalı sayılmaları, ödenmekte olan gelir ve aylıkların kesilmesini gerektirmeyecek.

Uygulamaya konulan bu düzenleme kapsamında çalışmaları nedeniyle gelir veya aylıkları kesilenlerin ödemeleri yeniden başlatılacak ancak geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmayacak. Yetim maaşını tekrar almak isteyen hak sahipleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmaları halinde maaşı 1 Nisan 2018’den itibaren maaşlarını yeniden alabilecekler. 

Kamupersoneli.net – ANKARA