Ekonomi

Gerekli şartları taşıyanlara SGK toplu para iadesi yapıyor! Kimler toplu para alabilir? SGK'dan toplu para alma şartları nelerdir?

Binlerce çalışanın en büyük hayali, emekli olmak. Çalışma hayatından sonra gelen emeklilik hayatı için çalışma hayatı boyunca bir takım ödemeler yapılıyor. Ancak herkes emekli olmaya hak kazanamıyor. Hizmet süresi ve emeklilik yaş şartı yerine getirilse bile, prim ödeme eksikliğinden dolayı emekli olamayan pek çok kişi bulunuyor. Prim ödemelerinin boşa gitmemesi adına, SGK, yapılan ödemeleri, toplu bir şekilde iade ediyor. Peki, toplu para almak için gerekli şartlar nelerdir? Herkes SGK’dan toplu para alabilir mi?

TOPLU PARA ŞARTLARI

Toplu para alabilmek için bir takım şartları taşımak gerekiyor. SGK’dan toplu para alabilmek 2 şekilde mümkün. Bunlardan biri yaşlılık ödemesi. Yaşlılık ödemesi ile toplu para alabimek için ilk olarka yaş şartını taşımak gerekiyor. Yaş sınırı kadınlar için 58, erkekler için 60 olarak ifade edilmiştir. Yaş şartını tamamlamasına rağmen emekli olamayan kişiler SGK’ya başvurduklarında toplu para alabiliyorlar. SGK’nın bu kritere göre toplu para verebilmesi için dikkat ettiği 2 nokta bulunuyor. Kişilerin toplu para alabilmesi için belli bir süre para ödemiş olması (prim) ve yaşlarının ilerlemesi sebebiyle çalışmayacak durumda olması.

Gerekli şartları taşıyanlara SGK toplu para iadesi yapıyor! Kimler toplu para alabilir? SGK'dan toplu para alma şartları nelerdir?

TAVAN ÜCRET

SGK’dan toplu para alabilmek için ikinci şartı da taşımak gerekiyor. Tavan ücret iadesi şartını taşıyan kişiler de geri ödeme alabiliyor. Kişinin birden fazla işte çalışmış olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, zamanında iki işte çalışan kişiler için ödenene prim miktarı, SGK tavan priminin üstüne çıkarsa, kişi toplu para alabilir.

TOPLU PARA ALMAK İÇİN YAZILI BAŞVURU YAPMAK GEREKİYOR

Gerekli şartları taşıyan vatandaşların SGK’dan toplu para alabilmeleri için yazılı başvuru yapmaları şart. Yazılı başvuru yapılmadığı durumda, SGK vatandaşlara toplu para iadesi yapmıyor.