Ekonomi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba: 250 Bin Düve İle 500 Bin Koyun Dağıtacağız

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba katıldığı bir televizyon programı kapsamında yapmış olduğu konuşmasında koyun ve düve projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dağıtılacak olan düve ve koyun sayısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Fakıbaba proje detayları hakkında da bilgi verdi. 

”250 BİN DÜVE DAĞITACAĞIZ”

Tarım Bakanı Fakıbaba yapmış olduğu konuşmasında, bakanlık tarafından uygulanacak projelere dair detaylar verdi. Hayvanclık konusunda yaşanan eksiğe dair bilgiler veren Bakan Fakıbaba bu kapsamda 500 bin düve dağıtılacağını söyledi.

Söz konusu projenin Erzincan’da başladığını aktaran Bakan Fakıbaba konuya dair şu açıklamalarda bulundu. 

“Bizim 1 milyon düveye ihtiyacımız var. Biz 1 milyon düveyi yakaladığımız an bizim et ithal etme ihtiyacımız olmayacak. Fiyatlar, üretici, maliyetler, kar belli olacak. Şu anda bizim 1 milyon eksiğimiz var. Biz 1 milyon eksiğimizi Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Bakanlığımız 250 bin düveyi 3 yıl içerisinde dağıtıyoruz. İlk başlangıcı Erzincan’dan başladı. Bunun finansmanı her şeyi hazır. Bunlar bir kerede sağlanacak işler değil ama 3 yıl içerisinde Allah’ın izniyle sağlayacağız. 400 bin düvede TİGEM özel sektör ve benden önceki bakanlarımızın projeleri var. Damızlık düve projeleri bunlar 750 bin ediyor. Geriye kaldı 250 bin. Bu 250 bini de Allah’ın izniyle biz yakalarız. Biz TİGEM’in kapasitesini 100 bin olarak şu anda mevcut, ama esasında TİGEM’leri tam faaliyete geçirdiğimizde TİGEM’in sadece kapasitesi 500 bindir. 1 milyon 250 bin olacak. 3 yılda inanıyoruz ki et sorunumuzu bitireceğiz”

”500 BİN KOYUN DAĞITILACAK”

Kamuoyunda oldukça ilgi gören 300 koyun projesine dair de açıklamalarda bulunana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba toplamda 500 bin koyun dağıtılacağını söyledi. Uygulamadan kimlerin faydalanabileceğine dair de açıklamalarda bulunan Bakan Fakıbaba uygulamadan hedeflenenlere dair bilgiler verdi. 

Bu proje ile anaç yetiştiriciliğinin artırılacağını ifade eden Bakan Fakıbaba bu projeler ile Türkiye’nin et sorunun kalmayacağını söyledi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın açıklamaları şu yönde, 

“500 bin bu senenin sonuna damızlık koyun dağıtacağız. İnsanlar sanıyor ki her önümüze gelene 300 koyun vereceğiz. Öyle değil. Biz kaç kişiye vereceğiz demiyoruz. Başından beri 500 bin koyun dağıtacağız diyoruz. 250 bin düve dağıtacağız 3 yıl içerisinde. 500 bin koyunu 300’e kadar ailelere dağıtacağız. Ama bunu TİGEM’le, Ziraat Bankasıyla Bakanlık olarak beraber yürütüyoruz. Bu işle iştigal eden ahırı olan, merası olan insanları tespit ediyoruz. Farz edelim 10 bin tane tespit ettik. 10 bini Ziraat Bankasına gönderiyoruz. 10 binin içerisinde de Ziraat Bankası diyor ki bunun 3 bin tanesi veya 4 bin tanesi kredibilitesi uygundur. Siz bunlara verebilirsiniz. Biz de Ziraat Bankasından o parayı alıp piyasadan damızlık koyunları toplayıp hak sahiplerine veriyoruz. Bu sene kesin 500 bin damızlık koyun dağıtılacak. Biz hep besiciliğe kaçmışız. Kasaplık koyun getirmişiz, kesmişiz piyasaya et olarak sürmüşüz. Biz ananın sayısını arttıracağız. Ana çocuk verecek. Dişi embriyo kullanacağız. Dişi embriyo veriyorsunuz yavru dişi geliyor. 500 bin hayvana 500 bin dişi embriyo uyguladığınız zaman doğacak olan yavruların hepsi 500 bin dişi yapıyor. Normalde biz yarı yarıya hesap ediyoruz. Erkek büyüyor onu kesime gönderiyorsunuz, ama dişiyi muhafaza ediyorsunuz. Bu seneki desteklerimizle de dişi kuzulara kuzu başı 100 lira destek vereceğiz. Dişi popülasyonunu arttırmak istiyoruz. 7 yılda 500 bin sadece 5 milyon anaç koyun veriyor. Bunu her sene tekrar ettiğiniz takdirde 3 yıl içerisinde bu benim dediğim bir anaca ihtiyaç kalmadan Türkiye’de ihtiyacınız olan hayvanı üretebilme imkanına sahip olacağız”

Kamupersoneli.net – ANKARA