Ekonomi

Gram Altın Yatırımcının Yüzünü Güldürüyor

Gram altın geçen 5 seneye oranla bu yılda yatrımcısının yüzünü güldürmeyi başardı. 2018 yılının gelmesiyle beraber yüzde 2.4 oranında getiri sağlayan gram altın yatırımcıların ortak hedefi haline geldi.

Gram altının ocak ayında dolar kurunda yaşanan değer kayıplarına dayanarak ons fiyatından bulduğu destekler sayesinde yeni yıla 158 Türk Lirası seviyelerinden başladı. 165 Türk Lirasını test eden altının gram fiyatı bu dönem içerisinde yüzde 2.4 oranında geitiri sağladığı görülürken, aylık bazda ocak aynı 162, 5 lira ile tarihinin en yüksek seviyelerinden tamamladığı görüldü. Diğer yandan altın gramın fiyatının geçmiş verileri incelendiğinde ise 2013 yılından bu yana ocak ayında değer kazanmayı bildi. Doların küresel piyasalarda değer kaybetmesindeb pozitif etkilenen ve 1.366, 15 dolarla 17 ayın en yüksek seviyesine çıkan altının ons fiyatı ise aynı dönem içerisinde yüzde 3.30 değer kazanmış durumda.  Konuyu değerlendiren analistlere göre bu yıl siyasi ve jeopolitik öngörülmeyen risklerin etkisiyle beraber altın fiyatlarında dalgalı bir seyrin yaşanabileceği belirtildi. Gelişmiş ülke merkez banka kararlarının altın fyatlarının yönü üzerinde etkili olacağı şfade edildi. 

GRAM ALTININ FİYATI 170- 175 LİRAYI BULABİLİR

ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü görevinde bulunan Volkan Kuğucuk, altına dolardaki zayıflık nedeniyle artı bir talep olduğunu belirtti.Ocak ayının ons altın ve gram altının yatırımcıları güldürdüğünü ifade ettii. Altın gramın fiyatının kısa vadede en kötü senaryolarda 152 liraya kadar gerileyebileceğinden bahseden Volkan Kuğucuk, bu yıl içerisinde entşa fiyatlarında yukarı yönlü hareketin sürmesi ve beraberinde sürnesiyle beraber siyasi risklerin devam etmesi durumunda ons altın fiyatının zaman zaman yükseliş yaşadığı belirtiliyor. Volkan Kuğucuk her yılın ilk ayında daha iyi performans gösterdiğinden bahsederek bundan sonraki süreç içerisinde fonların, merkez bankalarının ve yatırımcıların altına taleplerinin artması yönünde etkili olacağını dile getirdi. 

GRAM ALTININ 180 LİRAYI GÖRMESİ SÜPRİZ OLMAZ

Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da konuyla alakalı açıklamalarda bulunarak; Ocak ayında ki dolar kurunun gerilediği ve altının gram fiyatındaki yükselişin daha çok ons altın fiyatına değer kazançlarıyla alakalı olduğundan bahsetti. Ocak ayında yaşanan doların diğer majör para birimlerine etki olarak ABD Tahvil faizlerie doların ayak uydurmadığını gördüklerini ve bu dönemde hisse senetleri veya tahvil faizleriyle beraber ilişkilerin zayıflaması doları korele bir görüntü içerisine aldığı ocak ayında dolar kurunun gerilediğini ve altının gram fiyatındaki yükselişin daha çok ons altın fiyatındaki değer kazançlarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Kamupersoneli.net I ANKARA