Ekonomi

GSS borçları silindi mi? Kimler GSS kapsamındadır?

Yeni mezun olan gençlere borçlu olmamaları için kolaylık sağlanacak. Üniversiteden yeni mezun olan gençler 2 yıl süre boyunca sağlık sigortalarını ödemeden sağlıktan yararlanabilme imkanı sağlayacaklar.

Mlliyet gazetesinden Cem Kılıç bugünkü köşesinde üniversiteden yeni mezun olan gençleri ilgilendiren sağlık sigortasına ilişkin konudan bahsetti. 

Kimler GSS kapsamındadır? 

1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla genel sağlık sigortasının uygulanmaya başlamasıyla Türkiye’de yaşayan herkes genel sağlık sigortası kapsamına girmiş oldu. Buna göre, sigortalı olarak çalışan veya bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunan kişiler haricindeki herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için genel sağlık sigortasına prim ödemesi gerekiyor. Uygulama yürürlüğe girdiğinde GSS primlerinin belirlenebilmesi için gelir testi yaptırılması gerekiyordu.

GSS borcu nasıl sorgulanır?

GSS borcu olanlar, borçlarını kolay bir yöntemle sorgulayabilmektedirler. E Devlet üzerinden yapılan sorgulamayla GSS prim borcunuzun olup olmadığını, varsa ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.

E Devlet (https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/) uygulamasından öncelikle, şifrenizle giriş yapmalısınız.

Arama bölümüne ‘GSS’ yazınız.

Karşınıza çıkan ‘Sosyal Güvenlik Kurumu/Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ (https://www.turkiye.gov.tr/ sgk-gss-borc-dokumu) sekmesine tıklayınız.

Sonuç olarak borcunuzun olup olmadığı açılan ekranda karşınıza çıkacaktır.

Mağduriyetler ortadan kaldırıldı

Ancak zorunluluk tam olarak bilinmediğinden ve gelir testi yaptırması gerekenler bu testi yaptırmadıklarından gelir testi mağdurları söz konusuydu. Özellikle gençlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için iki defa genel sağlık sigortası prim borcu yapılandırması ve kısmi af hayata geçirilmişti.

Gelir testinde kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelir dikkate alındığı için, yeni mezun gencin bir geliri olmadığı halde ancak anne veya babasının geliri yüksek olduğunda bu gence prim borcu çıkıyordu. Söz konusu sorunu aşmak amacıyla pek çok gencin ikamet adresini değiştirdiği görülüyordu.

Konuya ilişkin son düzenlemeyle gelir testinin sadece GSS priminin devlet tarafından ödenip ödenmeyeceğinin belirlenmesi amacıyla kullanılması yoluna gidildi. Böylece GSS primi 2019 yılı için 76.7 TL olarak sabitlendi ve mağduriyetler de ortadan kaldırılmış oldu.

GSS primi muaf edildi

Yaklaşık iki yıl önce yapılan değişiklik öncesinde liseden ya da üniversiteden mezun olan gençler mezuniyet sonrasında ebeveynleri üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edemiyorlardı. Burada, yaş sınırı ve eğitime devam etme koşulu nedeniyle gençlerin gelir testine girerek GSS primini yatırması gerekiyordu. Değişiklik sonrasında söz konusu gençler için iki yıllık süreyle GSS prim muafiyeti getirildi. Böylece, liseden mezun olan bir genç 20 yaşını, üniversiteden mezun olan bir genç ise 25 yaşını aşmadığı sürece bu muafiyetten faydalanabiliyor. 

GSS borçları silindi mi? Kimler GSS kapsamındadır?

Yaş sınırı geçilinceye kadar

İki yıllık muafiyet uygulamasında dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Buna göre, muafiyetin uygulandığı süre boyunca gencin 20 veya 25 yaşını geçmesi durumunda muafiyet iki yıl şeklinde değil, yaş sınırı geçilinceye kadar geçerli oluyor. 

10 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe girdi

Yukarıda belirtilen değişikliğin yürürlük tarihi 10 Şubat 2016. Yani, 10 Şubat 2016 ve sonrasında lise veya üniversiteden mezun olan gençler için muafiyet otomatik olarak devreye girdi. Dolayısıyla iki hafta içerisinde mezun olacak gençlerimiz için Sosyal Güvenlik Kurumu mezuniyet tarihi itibarıyla iki yıl muafiyet tanımlayacak. Bu sayede, yeni mezun gençler bir işe girmemeleri halinde söz konusu tarihe kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilecekler.

6 ay süre

Hiçbir sosyal güvencesi olmayıp gelir testinde geliri limitin üzerinde çıkanlar aylık 76.7 TL ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanıyor. Diğer yandan, Bağ-Kur’lular da her ay kendi primlerini ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Bu iki grup eğer SGK’ya 60 günden fazla prim borçları olursa sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Dolayısıyla, bu durumdaki kişilerin prim borçlarını aksatmamaları gerekiyor. Cumhurbaşkanı kararıyla kendi GSS primini kendisi ödeyenler ve Bağ-Kur’lular yıl sonuna kadar SGK’ya 60 günden fazla prim borçları olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler. Dolayısıyla, yıl sonuna kadar prim borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamama durumu doğmayacak. Ancak borçlu kişilerin yıl sonundan sonra borçlarını ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaları gerekecek. Bu nedenle yıl sonuna kadar finansal planlamaları gerçekleştirerek prim borçlarını kapatmak gerekiyor.

2 yıl sağlık hakkından faydalanabiliyor

Kendisi adına prim borcu olsa dahi gençlerin muafiyet süresince sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi mümkün. Bu durumda, prim borcu olan lise mezunu bir genç üniversiteyi kazanamadığında sağlık hizmetlerini anne babası üzerinden alamasa da 2 yıl süreyle ücretsiz sağlık hakkından faydalanabiliyor.

Bir Yorum

  1. asker kaçağı olduğumdan kimlik kontrollerinden sürekli kaçtım bu yüzden adresimi bile kayıt ettirmedim sonunda askerliği yaptım geldim ve e-devlette 2012 den bu yana borç yazıldığını gördüm ben askerden kaçmaktan bu kadar ceza almadım ve sildirmek için sgk ilçe müdürlüğüne gittim onlarda askerden kaçmasaydın bu borcu silemeyiz dediler.