Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı: " Sebze ve meyve fiyatlarındaki oynaklık çok fazla "

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sebze meyve fiyatlarındaki oynaklığın çok fazla olduğunu belirterek, “Bu oynaklıkları biraz daha daraltabilir miyiz üretici ile tüketici arasındaki makası biraz daha daraltabilir miyiz bununla ilgili neler yapılabilir, hangi adımlar atılabilir? Bununla ilgili çalışmalar yapacağız.” dedi.


Çeşitli temas ve ziyaretler için Antalya’da bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sabah namazını Antalya Yaş Sebze ve Meyve Hali içinde bulunan Toptancı Hal Camii’nde kıldı ve esnafla hal duası etti. Hal esnafını ziyaret eden Bakan Tüfenkci, sorunları dinledi, meyve, sebze fiyatları hakkında bilgi aldı.

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bakanlığın yeni hal yasasıyla ilgili çalışma yaptığını belirten Tüfenkci, bu çerçevede gerek Antalya gibi üretici ve ihracatın olduğu halleri gerek İstanbul gibi tüketim ve ticaretin olduğu halleri gerekse Mersin gibi alım satımın yoğun yaşandığı halleri görerek çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Amaçlarının hem üreticinin kazanması hem de tüketicinin makul fiyatlarla sebze ve meyveyi tüketmesi olduğunu ifade eden Tüfenkci, “Biliyorsunuz sebze ve meyvede mevsimsel etkiler, arz ve talep fiyatları belirliyor. Fakat Türkiye’de fiyatlardaki oynaklık çok fazla. Bu oynaklıkları biraz daha daraltabilir miyiz üretici ile tüketici arasındaki makası biraz daha daraltabilir miyiz bununla ilgili neler yapılabilir, hangi adımlar atılabilir. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız.” diye konuştu.

Antalya halinde abartılı bir fiyat göremediğini, fiyatların makul düzeyde olduğunu belirten Tüfenkci, fakat üreticiden tüketiciye ulaşırken fiyatların ikiye, üçe katlandığını, bu sorunu çözme noktasında çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Tüfenkci, şöyle konuştu:

“Bununla ilgili nakliye fiyatlarının yüksek olduğundan bahsediliyor. Tüketiciye ulaşırken farklı zincirler olduğunu ifade ediyorlar. En önemlisi de nakliye sırasında tarladan hallere gelirken, hallerden manavlara, marketlere veya pazarlara gelirken firelerin oluştuğunu ve bu firenin azaltılması halinde fiyatların biraz daha makul seviyelere düşeceği belirtiliyor. Dün akşam Gıda Komitemizin bir toplantısı vardı. Oradan buraya geldik. Buradan edindiğimiz bilgileri gıda komitesinde değerlendirerek yeni bir hal yasasını hayata geçirmiş olacağız.”

Bakan Tüfenkci’ye sektörün sorunları hakkında bilgi veren bir tüccar, şu anda üreticinin iyi fiyattan malını sattığını, fakat Rusya’ya ihracat olmadığı için domates fiyatlarının biraz düşük olduğunu kaydetti. Özellikle son bir yıldır yurt içinde de satışların düştüğünü ifade eden bir esnaf da “İnsanlar boğazından da keser oldu.” dedi.

Bakan Tüfenkci’ye hal ziyaretinde Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de eşlik etti. 

Kamupersoneli.net | AA