Ekonomi

Hayat Kadınları İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

Habertürk Gazetesinde yer alan habere göre İzmir’deki genelevde sigortalanan hayat kadınları , hiç bir sosyal güvence olmadan çalışan hayat kadınlarına örnek niteliğinde. Geçtiğimiz günlerde İzmir’deki 23 Genelevde çalışan Bin 8000 hayat kadını, iş verenleri tarafından primlerinin ödenmediğini ve bu yüzden emekli olma imkanlarının bulunmadığını SGK’ya bildirdi.

İzmir Barosu’nun da destekleriyle 501 kadına emekli aylığı bağlanırken, 299 kadının eksik sigorta primlerinin yatırılması sağlandı. Konu Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça’nın bu haberi ile gündeme geldi ve diğer hayat kadınlarına da örnek niteliğinde.

Türkiye’deki hayat kadınları 1978 senesinden günümüze kadar sosyal güvenlik çatısı altında , kısacası kadın işçilerin tüm haklarına sahipler.  Bu haklar içerisinde, işsizlik maaşı, iş görememezlik ödeneği, istihdam teşvikleri, emeklilikte bulunuyor. İşverene çalışmadan serbest çalışan hayat kadınları için emeklilik işlemleri biraz zor. Söz konusu durumlarda kadının isteğe bağlı sigorta yaptırması ve 9 bin gün prim ödemesi gerekiyor.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA