Ekonomi

Her Yeni Tesis İşsizlere İş İmkanı Olacak

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Sn. Binali Yıldırım: “Hükümetimizin gündeminde enerjide çeşitliliği arttırmak vardır. Türkiye olarak enerjide hala büyük oranda dışa bağlı bir ülkeyiz. Dolayısıyla 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltacak çeşitliliğimizi arttıracak projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Nükleer enerji santralleri en önemli projeler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra termik enerji, Kömür olarak zengin bir ülkeyiz. Termik Santrallerle enerji üretme meselesi de hem cari açığımıza müsved katkı sağlayacak hemde ciddi anlamda bir istihdam imkanı getirecek. Bununla ilgili bazı teşvikleri bazı tedbirleri hali hazırda almış durumdayız. Termik Santal kuracaksanız bunu yerli kömürlü yapmanız halinde gerekli kolaylıklar sağlanacak. Bu sayede yerli üretimin, yerli tesisin kurulması teşvik edilmiş olacaktır. Benzer şekilde, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir ve alternatif enerji kaynakları yolunda çeşitliliğimizi arttırmak için projelere hız verceeğiz. Dün bakanlarımızın da katılımıyla Sn. Cumhurbaşkanım Erzincan Üzümlü ilçesine ve diğer 40 ilçemize, doğalgaz bağlantısını gerçekleştirdik.

Hali hazırda 76 ilimizde Doğalgaz var. 2018 yılına kadar geriye kalan 5 ilimizi de doğalgazla buluşturmuş olacağız. Sadece illerle değil, ilçelere de doğalgaz bağlamaya ve doğalgaz vermeye devam edeceğiz. Tabi her ilçeye sabit iletim hatlarıyla doğalgaz vermemiz pek kolay olmayabilir. Burada özel teknolojilerle , yöntemlerle rahatlıklar taşınabilir yöntemlerle doğalgaz bağlantısını mümkün yapacağız. Sn. Cumhurbaşkanım, Değerli konuklar, enerjide Türkiye sadece kendi enerji arz güvenliğini sağlayan bir ülke olmanın yanında, aynı zamanda Avrupa için, Balkanlar için ve Bölgemizdeki bir çok ülke için bir enerji geçiş güzergahını oluşturuyor. Hem tedarikci olmamıza rağmen, enerjiyi tüketen ülke olmakla beraber, diğer ülkelere de enerjinin güvenli bir şekilde aktarılması için büyük projelere ev sahipliği yapıyoruz.

Ceyhan hattı, Türk akımı , mavi akım ve benzeri projeler bu cümleden ifade edilebilecek önemli yatırımlardır. Tüm bu projeleri kamu bütçesi ile yapmak zordur, Yapabilirsiniz ama başladığınız proje 5 yıl planlarsınız 15 yıl da bitmez, 20 yıl da bitmez. Siyasete olan güvende kaybolur. AK Parti iktidarının en önemli özelliği verdiği sözlerin sonuna kadar arkasında durmasıdır. Yapacağımız işlerin sözünü veririz, yapamayacağımız hiç bir işin de arkasında olmayız. Vatandaşımıza karşı dürüst olmamız gerekiyor.

Aksi halde vatandaşın siyasete olan güveni zedelenmiş olur. Önümüzde daha yapacak çok işimiz var, 2023, 2053 hedef ve vizyonlarımızı gerçekleştirmek için büyümeye üretmeye devam etmeliyiz. 2017’de büyümemizi hedef olarak arttırdık. 2017, 2018,2019’da %5 üzerinde bir büyüme hedefliyoruz. Bu büyümenin gerektirdiği enerji ile ilgili kapasite artışını da sağlamak durumundayız. Buna yönelik çalışmalarımız, planlamalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Enerji arz kapasitesi bakımından Avrupanın en hızlı büyüyen ülkesi durumundayız. 1998 ‘de sadece 7.8 Megawatt rüzgar enerjisi yatırımı mevcutken, bugün 5300 Megawatt’a çıkmışız. Ne kadar alternatif enerji kaynağı üretirsek o kadar dışa bağımlılığımız azaldığı gibi cari açığımıza da müsved katkı sağlanacak ve içeride üretim istihdam imkanı sağlamış olacağız.Sn. Cumhurbaşkanım, değerli konuklar, Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz 158 tesisin ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA