Ekonomi

Hurda Araçlara 10 Bin Liraya Kadar ÖTV İndirimi Sağlanacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan tasarıda 16 yaş ve üzerinde olan araçların hurdaya çıkarılması için karar alındı. Bu detaylara göre hurdaya alınacak her yeni araç için 10 Bin Türk Lirasına kadar ÖTV indirimi sağlanacağı ifade edildi.

TBMM’ye sunulan tasarılara göre ikinci el araç alımının teşviki amacıyla ; 31.12.2019 tarihine kadar geçerli olmak üzere otomobil, kamyonet, minibüs, otobüs ve kamyonların ihracatlarının veya imha merkezlerine teslim edilmek üzere trafikten kaydı silinerek hurdaya ayrılması için teşvik sağlanacak. Araçları hurdaya ayrılan araç sahiplerine ise yeni araç alımlarında 10 Bin Türk Lirasını geçmeyecek kaydıyla ÖTV indirimi imkanı sağlandığı belirtildi.

10 BİN LİRAYA KADAR TEŞVİK SAĞLANACAK

Türkiye trafiğinde trafiğe kayıtlı 16 yaş ve üzeri tam 7 milyon 671 bin 760 adet araç var. Traktör ve motosikletleri çıkardığımızda ise toplam ÖTV teşvikinden yararanacak araç sayısı 6 milyon adet olacak. İkinci el araçların trafikten çekilemsiyle ve yeni araç alımlarının teşvik edilmesi amacıyla 31 Aralık 2019 tarihine kadar uygulanacak araç alımlarında 10 Bin liraya kadar ÖTV indirimi yapılacak. Ayrıca yurt içerisinde taşıtların imalat süresinde kullanılan ve imalatçılara büyük bir yük oluşturan radyo, navigasyon, monitör, hoparlar gibi ürünler ÖTV imalatçılarına iade edilecek. Mal ihracatı yapan firmalar için aidat uygulamasının alt sınırın kaldırılması ve hizmet ihracatları açısından vazgeçilerek aylık ücretin brüt tutarı ile bu tutarların 5 katı araısnda belirlenmiş olan tutarlarda yıllık aidat tahsili yapılacağı belirtiliyor. İhraç edilmek üzere ihracatçılara teslim edilen ÖTV’ye tabi malların mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üça y içinde ihraç edilmemesi durumunda katma değer vergisi uygulamasında olduğu için üç aya kadar ek süre verilecek.

HURDA ARAÇLAR İÇİN GÜZEL UYGULAMA

TBMM’ye sunulan bu tasarı sayesinde vatandaşlar derin bir nefes alacak. Araçları kötü durumda olan ve araçlarını elden çıkarmak isteyenler için güzel bir uygulama olduğuna vurgu yapılırken bu sayede vatandaşların yeni araç alımlarına teşivk edilmesinin olumlu sonuçları beraberinde getirmesine sıcak bakılıyor. Bununla beraber hurda araçların vatandaşlar açısından katkı sağlayan uygulama olduğuna vurgu yapılırken yeni araç alımlarında artış yaşanması bekleniliyor.

Kamupersoneli.net I ANKARA