Ekonomi

Hurda Araçlara 10 Bin TL Teşvik! Şartları Neler?

Duyurulduğu ilk günden itibaren vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanan ve halk arasında hurda araç teşviki olarak bilinen 16 ve daha üst yaşlarda bulunan araçların hurdaya ayrılması veya ihraç edilmeleri durumlarında araç sahiplerine yeni araç alımlarında 10 Bin TL’ye kadar ÖTV indirimi sağlanıyor.

Söz konusu bu indirimden yararlanmak isteyenler nasıl bir yol izleyecek.

Hangi araçlar bu kapsama dahil edilmedi? İşte tüm detaylar sitemizde…

Teşvik değerlendirmesinde araçların yaşları, tescil işlemlerinin yapılmış olduğu yılı dikkate alınmaksızın, belgelerinde yazılı model yılına göre kabul edilecek.

Ayrıca 2018 yılında 2003 model ve daha eski model araçların, 2019 yılında ise 2004 model ve daha eski model araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkartılması halinde düzenlemeden yararlanabilecekleri ifade edildi.

Diğer yandan trafiğe çıktıkları yıldan daha sonraki yılın model yılını haiz olan araçların yaşının hesaplanmasında da tescil belgesinde yazılı model yılı dikkate alınacağı belirtildi.

Söz konusu bu detaylara göre; yeni alınarak araçların ihraç edilen veya hurdaya çıkarılan araçla aynı cins olması zorunlu.

Aracın kamyonet durumunda düzenlemeden sadece kamyonet cinsi bir araç ile faydalanılabilecek. Kısacası kamyonet verip ticari alımı yapılmayacak.

Otomobil sınıfı yeni alınacak aracın motor silindir hacminin bin 600 santimetreküp ve altında olması zorunlu olarak belirtildi.

.İhraç edilen veya hurdaya çıkartılan araçta herhangi bir motor silindir hacmi sınırlaması yapılmayacak Ayrıca düzenlemeden yararlanma hakkı, trafik sicilinde adlarına araç kayıtlı olan kişilere ait olup, başkasına devredilemeyeceğine yer verildi.

Yeni alınacak aracın vergisiz fiyatı 46 bin liranın altındaysa teşvik tutarı 10 bin lira olacak.

Vergisiz fiyatı 46 bin ile 80 bin lira arasında ise 8 bin lira, vergisiz fiyatı 80 bin lirayı aşıyorsa da 3 bin lira ÖTV indirimi sağlanacak ve söz konusu uygulama 31 Aralık 2019 tarihine kadar uygulanacak.

31 Aralık 2019’a alınacak araçlar için yararlanılacak.

Kamupersoneli.net I ANKARA