Ekonomi

İkinci Emeklilik Nedir? Otomatik Bireysel Emeklilik Yasalaştı

 İkinci Emeklilik Nedir? Otomatik Bireysel Emeklilik Yasalaştı

45 Yaş altı çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik geçişi ile ilgili TBMM Genel Kurul’unda kabu edildi ve yasalaştı. Vatandaşlar tarafından en çok sorulan sorulardan bir tanesi “hali hazırda bir emeklilik bulunuyor, bu bireysel emeklilik nedir? ” Tüm çalışanlar iş hayatına girdikleri andan itibaren zorunlu sigortalı oluyor. Eski adıyla SSK, yeni adıyla 4/A kapsamındaki çalışanlar bulunuyor. Peki son yapılan düzenleme ile ne gibi yenilikler geliyor? . Bireysel Emeklilik ile ilgili zaten hali hazırda yürürlükte olan çalışmalar vardı.


Çalışanların tamamının bireysel emeklilik ile tasarrufa yönlendirilmesi için hükümet kısa zaman önce harekete geçmiş ve ilgili birimler düzenlemeleri sağlamıştı. Otomatik BES tamamiyle tercih ile alakalı bir durumdur. Herhangi bir çalışan bir iş yerine girdiğinde zorunlu olarak SSK’lı olarak çalışıyor, söz konusu çalışan ayrıca BES’e girmek istediği zaman devlet çalışana ek bir destek sağlıyor.

Otomatik BES ile 45 yaş altında çalışan tüm vatandaşların maaşından %3 oranında bir kesinti yapılacak. 2 Bin lira maaş alan bir çalışanın maaşından 60 lira kesinti yapılacak. Yasanın yürürlüğe girmesi (1 Ocak 2017) ‘den itibaren 2 ay içerisinde çalışan talep ederse bundan çıkabilecek, dilerse devam edebilir. Çalışan kişi talebi doğrultusunda bu miktar arttırılabilecek. 

BES’e dahil olan kişi 10 yıl boyunca sistemde kalır ve 56 yaşını doldurduğunda BES hesabında biriktirdiği para 100 bin lira olursa devletten 25 bin lira katkı alacak. BES’e Aylık 100 TL ödeyen kişi 10 yıl sonra 152 TL maaş alabilir ya da toplanan parayı toplu halde alabilecek.


Kamupersoneli.net | Ankara