Ekonomi

İmar Barışı uzatıldı mı? İmar Barışı başvurusu ne zaman son?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İmar Barışı’na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, herhangi bir uzatmanın söz konusu olmadığını belirtti. İmar Barışı başvuruları e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacaktır. İmar Barışı son başvuru tarihi 15 Haziran tarihinde son bulacak. 

BAKAN KURUM’UN AÇIKLAMASI

“İmar Barışı 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış olan yapıları ilgilendiriyor. Son başvuru tarihi 15 Haziran 2019 tarihinde İmar Barışı’na başvuru süreci tamamlanıyor. Herhangi bir uzatma söz konusu değil. 10 milyon 79 bin vatandaşımız da imar barışı sürecinden yararlandı. İstanbul’da 1 milyon 747 bin kişi İzmir’de 811 bin kişi başvuru yaptı.”

İmar Barışı uzatıldı mı? İmar Barışı başvurusu ne zaman son?

İMAR BARIŞI BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İmar Barışı için başvuru süresi yeniden uzatılmayacak. İmar Barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin 15 Haziran’a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Yapı kayıt bedelleri ise 30 Haziran’a kadar yatırılabilecek.

İMAR BARIŞI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

İmar Barışı müracaatları, e-devlet sistemi üzerinden veya bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlar üzerinden gerçekleşecek. Başvuruları vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden takip edilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri de hem başvuru kabul ediyor hem de destek ve yardımda bulunuyor.

İmar Barışı uzatıldı mı? İmar Barışı başvurusu ne zaman son?

İMAR BARIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

– E-devlet şifresi

– Geçerli bir cep telefonu numarası

– Geçerli bir e-posta adresi

– Beyan edilecek yapının adresi

– Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

– Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

– Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

– Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

– Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

– Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

– İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

– Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

YAPI KAYIT BELGESİ NEDİR?

İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.

YAPI KAYIT BELGESİ KALICI İMAR HAKKI SAĞLAR MI?

Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep hak oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

İMAR BARIŞI NEDİR?

Bakanlar Kurulu’nda çıkan karara göre imarsız yapılar artık kayıt altına alınacak. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, mülkiyet sorunu nedeniyle arsa gözüken yapıların, resmi olarak doğalgaz ve su bağlatamama gibi sıkıntıların önüne geçilecek. Ülkemizde 2017 yılından önce yapılmış ve bu durumda olan tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan kapsam içerisinde olacak. İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşlarımızın imar sorunlarının çözülmesidir.

Bir Yorum

  1. imar barışı uzatılmalı bu kanun toplum yararına hükümet bunu dikkatte almalı ve bu imar barışını yıl sonuna kadar uzatmalı ülkenin kanayan yarasi sayın bakanımızın duyarlı oldunu düşünüyorum

  2. Kesinlikle uzatılmalı sayın bakanım hiç değilse yıl sonuna kadar uzatılmalı saygılar

  3. Uzatılması lazım yatıramıyoruz gelecek paramız var bekliyoruz.