Ekonomi

İmar barışında büyük değişiklik ! Fazla ödemelerinizi geri alabilirsiniz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar barışı hakkında hesaplar değişti. İmar barışında yapı kayıt belgesi bedelinde hesaplama yöntemini ticari kuruluşlar için değiştirmesinin ardından turizm tesislerinin başvuru yağdıracağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar tarafından bu konu hakkında Hürriyet’e çeşitli bilgiler verildi. Uzmanlar hesaplama yöntemindeki değişim hakkında çeşitli açıklamalar yaptılar ve bu değişimi 1000 yataklı bir otel için örneklendirdiler.

Konu ile ilgili olarak uzmanlar açıklamalarında arsasının metrekare değeri 1000 lira, iskânlı alanı 36 bin metrekare ve iskâna aykırı alanı da 2 bin metrekare olan bir otelin, düzenleme öncesi hesabının sanki tümü kaçakmış gibi 36 bin metrekareyi de dahil ederek 38 bin metrekare üzerinden yapıldığını ifade ettiler. Uzmanlar açıklamalarının devamında tesisin barışmak için 8 milyon 300 bin lira yatırması gerektiği şimdi ise 436 bin lira ödemesinin yeterli olacağını vurguladı.

Uzmanlar, 500 civarında büyük turizm tesisi bulunduğunu, bunların ortalama 400 bin lira ödeyecekleri varsayımı altında, imar barışına toplamda 200 milyon lira katkı yapacaklarını hesapladılar.

Uzmanlar irili ufaklı 11 bin turizm tesisinin yüzde 99’unun mutlaka iskâna aykırı durumları olduğunu belirterek otellerin bazılarının çamaşırhaneyi dükkan, bazılarının çalışan yatakhanesini oda yaptığını dolayısıyla düzeltme sonrası küçüklerin de başvuru yağdıracağı tahmininde bulundular.

FAZLA ÖDEMELERİN İADESİNİN ÖNÜ AÇILDI

Yapı Kayıt Belgesi Usul ve Esasları Tebliği’nde yapılan değişiklikle, yapı kayıt belgesi bedelini fazla ödeyenlerin ücretlerinin iade edilmesinin yolu açıldı. Fazla kısmın iadesi için başvuruların yapının bulunduğu şehirde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın il müdürlüğüne yapılacağı ifade edildi.

Yapı müdürlük tarafından incelenecek. Bu inceleme sonrasında düzeltme formu doldurularak iade edilecek tutar belirlenecek. Düzeltme formu ve yapı sahibinin dilekçesi il defterdarlığına gönderilecek.

Yapılan bu düzenleme ile yapı kayıt bedelini eksik ödeyenlere de e-Devlet üzerinden düzeltme fırsatı getirildi. Ancak yapılan denetimde eksik tutarın ödenmemiş olduğunun tespiti halinde verilen yapı kayıt belgesi iptal edilecek, ödenen bedel iade edilmeyecek ve yalan beyanda bulunanlar hakkında savcılığa Türk Ceza Kanunu’nun kamu yetkilisine yalan beyanda bulunmaktan suç duyurusunda bulunulacak.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA