Ekonomi

İş Kanununa Göre Haftalık Çalışma Saati Ne Kadardır?

İş Kanununa Göre Haftalık Çalışma Saati Ne Kadardır?


İş Kanununa göre bir iş yerinde en çok çalışma süresi kırkbeş saattir.

45 Saat Eşit Olarak Günlere Bölünerek Uygulanır

Aksi kararlaştırılmamışsa söz konusu 45 saat haftanın günlerine eşit şekilde bölünerek uygulanmaktadır. Söz konusu 45 saatin üzerindeki her durum için işverenin işçiye mesai ücreti ödemesi gerekmektedir.

Fazla Mesai için %25

Fazla çalışmanın her saati için işveren tarafından verilecek ücret saat başına düşen tutarın %25 fazlası olmak suretiyle ödenmektedir.İş Kanununda  “Fazla sürelerle çalışmalarda her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.”  ibareleri yer almaktadır. 

Buna göre işverenler hafta sonları ve hafta içi haftalık olarak kanunla belirlenen 45 saatin üzerinde çalıştırdığı her personele saat başına; çalışanın normal günde aldığı saat başı ücretin %25 fazlasını vermekle yükümlüdür.Aksi durumlarda ilgili kurumlar tarafından cezai işlemler uygulanabilmektedir.

Kamu haberleri, gündem haberleri, son dakika gelişmeleri ve daha fazlası için kamupersoneli.net’in android uygulamasını cep telefonunuza indirebilirsiniz.Kamu personeli android uygulaması sayesinde ekonomi haberlerinden, son dakika haberlerinden ve daha fazlasından her yerde haberdar olabilirsiniz.

Kamupersoneli.net | Ankara