Ekonomi

İş Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?

 Devletin özelleştirme politikalarına göre özelleştirilen devlet kurumlarında çalışan işçilerin, işlerini kaybetmesiyle edindikleri bir hak olan iş kaybı tazminatı, belirli şartlara göre ödenmektedir.


Özelleştirme sonucunda yıllardır devam ettikleri işlerini kaybeden çalışanlar zaman zaman yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaktadır. Aileleri ile birlikte aldıkları maaşların yarısı kadarına işlerine devam ettirilmek istenen işçiler mağdur olduklarını uzun süre dile getirmişlerdi. Uzun vadeli yatırım yapıp taksit ödeyen, başka bir ilde üniversitede öğrenci okutabilmek için kredi çeken ve buna benzer uzun süreli borçlanan işçiler, özelleştirme politikalarının birden devreye sokulmasıyla işlerini yitirmiş veya çok daha az ücretlerle çalışmaya zorlanmıştır.

Bilindiği gibi ülkemizde son yıllarda birçok devlet kurumu özelleştirme yolu ile satılmıştı. Bu kurumlarda çalışan hizmet sözleşmeli işçiler, kurumun özel iştirake devredilmesi, faaliyetlerinin sınırlandırılması, ekonomik olarak küçülmesi, üretim veya hizmet etkinliklerinin sonlandırılması, geçici süreli veya tamamen kapatılması sonucunda işsiz kalabilmektedirler. Hizmet sözleşmeleri fesholduğunda ilgili toplu sözleşme ve iş kanunları kapsamında gerekli şartları taşırlarsa iş kaybı tazminatı almaya hak kazanabilirler.

Bu özelleştirmeler sonucunda Türkiye İş Kurumu, işsiz kalıp tazminat almaya hak kazanan çalışanların özlük haklarıyla ilgili işlemleri yürütmektedir. Yani bilgi edinme ve evrak teslim etme için başvurulacak yer İŞKUR müdürlükleridir. Bunun yanı sıra iş akdi sona eren çalışanların özelleştirme ile ilgili davalarında muhatap alınacak kurum Özelleştirme İdaresi Başkanlığıdır.

İş Kaybı Tazminatını Alma Şartları Nelerdir?

İlk koşul, işi sona eren işçilerin ilk 30 günlük evrede İŞKUR müdürlüklerine başvuru yapma şartıdır. Başvurularda dikkat edilecek çalışma süreleri kesintisiz olmalıdır.

Hizmet süresine göre kesintisiz 550 gün çalışan işçilere 90 gün, 1100 gün çalışan işçilere 120 gün, 1650 gün çalışan işçilere 180 gün ve 2200 gün çalışan işçilere 240 gün baz alınarak iş kaybı tazminatı ödenmektedir.

İş kaybı tazminatı için İŞKUR müdürlüklerine başvuran işçiler tazminatlarını almanın yanı sıra yeni bir iş bulabilmesi için de kayda alınmakta, çeşitli mesleki eğitimlere veya kurslara dahil edilmekte ve sosyal güvenlik kurumunu ilgilendiren kesintilerin yatırılması hizmetlerini de alabilmektedirler.

İş Kaybı Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Hizmet sözleşmesinin sona erdiği günlerdeki mevcut asgari ücretin iki katı kadar ödenen iş kaybı tazminatı, engelli personel için ise dört katı olarak ödenmektedir. 

Kamupersoneli.net | Ankara

Bir Yorum

  1. Ataturk hava limanini isleten firmada 15 senedir ozel guv gorevlisiyim.normal sartlarda 2021 yilina kadar yapilmis bir sozlesmem var.fakat yeni hava limani acilacagindan dolayi işim 2018 ekimde sona erecek.geri kalan yillar icin is kaybi tazminati alabilirmiyim.