Ekonomi

İşi Kolaylaştıracak Yatırım Paketi Geliyor

Başbakanlık tarafından Meclis’e gönderilen yatırım paketi içerisinde yer alan düzenlemelere göre uygulanma süreciyle alakalı olarak merak edilenlere açıklık getirildi. Hazırlanan yeni paketle beraber 10 başlıkta merak edilen soruların yanıtları cevap buldu.

Ticari hayat ve iş başı yapma süreçleri kolaylaştırılacak. İşlem maliyetlirinde ciddi oranda azalma yaşanacak. Yatırım ortamlarına yönelik olarak bürokratik süreçler rasyonel hale getirilecek. Küçük veya orta bo işletmelerin finansmana tek kalemde ve daha esnek şekillerde erişim sağlanacak. Bankalar tarafından kredi kullanılırken rehin verilebilecek taşınır olan malların listesi genişletilebilecek. 

Borçlar yüzünden batık durumda bulunan sermaye şirketi veya kooperatifin mali darboğazı aşması ve ekonomi içinde üretkenlik konumuna devam edebilmesi için amacına yönelik olarak kabul edilen iflasın ertelenmesi kurumları uygulamalarda ortaya çıkan sorunlar ve kötüye kullanım nedenleriyle kaldırılacak. İflas kararlarının tebligden sonra, tasfiyenin adi veya basit şekilde yapılacağı karar verilmesi süreciyle 3 aydan 2 aya indirilecek. İflaslardan sonra konkordato, iflas tasfiyesi içinde ancak bir defa istenebilecek. 

Sermaya şirketleri kooperatifler iflas ertelenme süreçleriyle alakalı olarak yeni anlaşmaların talebinde bulunabilecek. Şirketlerin mali durumunu düzelterek iflastan kurtulmak ve diğer borçların mali durumlarının düzeltilmesi alacaklıların belirli oranda vadde alacağına kavuşmaları sağlabilecek. Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğundan anlaşılması haliyle borçlarıyla bir yıllık kesin mühlet verilebilecek. Anlaşma tapu müdürlüğüne, Türkiye Bankalar Birliği, ticaret, sanayi odaları ve Sermaye Piyasası Kurulu’na direkt olarak bildirilebilecek.

BÜROKRASİ SORUNU KALDIRILACAK

Zor durumda bulunan şirketlerin kurtarılma sürecini yönetmeleri için mahkeme komiser atayacak. Komiser anlaşma projelerinin tamamlanmasına katkı sağlayacak. Kurtarma anlaşması rehin alcaklıların bakımından olan alacaklıların üçte ikisini aşan çoğunluk sayesinde kabul edilmiş sağlayacak. Kurtarma anlaşması rehinli alacaklılar bakımından kaydedilmiş olan alacaklıların üçte ikisini aşmış olan çoğunluk imzayla kabul edilmiş sayılacak. Bu süreçte borçlu şirkete karşı daha önce başlayan takipler durdurulacak. 

Kamupersoneli.net I ANKARA