Ekonomi

İşsiz Kalan Vatandaşlara 1600 Lira Maaş Bağlanıyor (Peki Başvurular Nasıl Yapılır?)

Devlet herhangi bir işte çalışırken kendi rızaları olmadan çıkarılan işçilere devlet iş bulmaları için gerekli olan sürede maaş bağlıyor. İşsizlik maaşı olarak bilinen bu maaşı işçinin iş bulması için gereken sürede mağdur olmamaları adına veriliyor. 

Çalışma hayatı içerisinde bulunan her çalışanın işsiz kalması halindeki güvencesi olan işsizlik maaşı sigorta fonu tarafından karşılanmaktadır. 

Peki kendi rızası dışında işsiz kalan vatandaşlara verilen işsizlik maaşı almak isteyenlerin yapmaları gereken işlemler neler? Konuya dair tüm bilinmesi gerekenleri siz okuyucularımıza aktarıyoruz. 

DEVLET İŞSİZ KALAN VATANDAŞLARA 1600 TL MAAŞ

Türkiye’nin en büyük sorunlarının başında gelen işsizlik sorunu nedeniyle işsizlik maaşı konusu en çok aranılan konuların başında geliyor. Konuya dair en merak edilen nokta ise işsizlik maaşını tutatı. Asgari ücret ile orantılı olarak belirlenen işsizlik maaşı Ocak ayında yapılan zamların ardından değişti. 2018 yılının ilk yarısı için belirlenen işsizlik maaşı tutarları şöyle; en düşük işsizlik maaşı 811 TL, en yüksek işsizlik maaşı da 1623 TL. 

KİMLER ALABİLİR?

Haberimizin başında belirttiğimiz gibi işsizlik maaşı ödemelerinden faydalanabilmek için işinizden kendi rızanız olmadan ayrılmanı gerekiyor. Yani işçi kendi isteği dışında çıkarılırsa, çalıştığı şirket iflas ederse veya bunun gibi durumlar yaşanırsa işsizlik maaşına başvuru yapabilir.

Bu maaştan faydalanmak isteyen vatandaşlardan talep edilen diğer bir koşul ise prim ve gün şartı. İşten çıkarılmış vatandaşların işten çıkarılmadan önce belirli bir seviyede prim yatırmış olmaları ve belirli bir sayıda gün çalışmış olması gerekiyor. Mevzuata göre işsizlik maaşı almak isteyen bir vatandaşın çalıştığı yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödemesi ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigorta primlerinin de ödenmiş olması gerekiyor.

BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Yukarıda detaylarını aktardığımız koşullara durumları uygun olan vatandaşlar, işsizlik maaşı talebinde bulunabilirler. İşsiz kalan vatandaşların bu ödemeyi alabilmesi için işten çıkarılmasının ardından 30 gün içerisinde Türkiye İş Kurumu’na başvuru yapması gerekiyor. İşkur’a başvurular internet üzerinden elektronik olarak ya da İşkur Genel Müdürlüklerine şahsen yapılabilir. 

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Bence ginde onlar hiç olmasa çalışmış hiç calismayanlara versinler maasi