Ekonomi

İşsizlik fonu bugün neden kullanılmıyor?

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, koronavirüsle mücadele konusunda atılan adımların güven vermediğini, açıkladı. Yaptığı basın açıklamasına konuşan Engin Özkoç, Koronavirüs salgınını önlemek için ‘’evdekal’’ ve ‘’herkes kendi ohalini yaratsın’’ sloganı geliştiren hükümete seslenerek şu açıklamaları yaptı;

İŞÇİNİN MEMURUN GARANTİSİ VAR MI?

Vatandaşlara “Evde Kal” çağrısı yapıldığını ancak, vatandaşın hem sağlık hem de ekonomik ihtiyaçları konusunda hiçbir adım atılmadığını vurgulayan Özkoç, “Vatandaş evde nasıl kalacak? İşçiler işe gitmediklerinde işten atılacak mı, atılmayacak mı? Memurlar işlerine gitmediklerine işten atılacaklar mı atılmayacaklar mı? Hala işçiler işe gidiyor, memur işe gidiyor, esnaf tezgah açıyor. Bir çok ülke 10-15 gün süreyle sokağa çıkma yasağı ilan etti, tam izolasyon kararı aldı. Türkiye ne yapıyor. Türkiye neden bu kararda gecikiyor? Sağlık Bakanı’na soruyorum; ‘Bilim Kurulu sokağa çıkma yasağı istedi ya da önerdi mi? Çıkın açıklayın” dedi. Özkoç, şöyle devam etti:

İŞSİZLİK FONU’NDAKİ 130 MİLYAR TL’Yİ KULLANIN

“İnsanlarımıza evde kalın diyoruz ancak evde kalmanın bir maliyeti var. Biz vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik sorunlarını gidermek için Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 22 maddelik önerimizi hafta başında sunduk. Ne yazık kabul görmedi. Cumhurbaşkanı ve Bakanlardan bu süreçte memur ve işçilerin iş akdi feshedilecek mi? Bu noktada kesin bir açıklama bekliyoruz. Sorduk yine soruyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu’nda 130 Milyar TL var mı? Var ise bugün neden kullanılmıyor. Türkiye’nin bugün içine düştüğü durumdan daha zor bir durum ne olabilir? İnsanlara evde kalın çağrısı yapacak, dünyayı saran bir salgından daha zor bir durum nedir? Fondaki parayı kullanın. İnsanlarımızın evde kalmalarını sağlayacak koşulları yaratmak için bu para kullanılsın.”