Ekonomi

İşsizlik Maaşı Artıyor: Yeni Düzenlemeler Kapıda

Türkiye ekonomisinin yakın geçmişi ve bugünkü durumunun analiz edildiği Ulusal İstihdam Stratejisi’nde, eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, iş gücü piyasasında güvence ve esnekliğin sağlanması, özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılması ve istihdam-sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.

Yasaya dönüştürülmesi amaç edinilen çalışmalarla birlikte işsiz olan kesimi çalışmaya özendirecek düzenlemeler yapılyor. Yapılan düzenlemeler gerçekleşirse eğer şu anki asgari ücretin yüzde 80’nine kadar olan üst sınırının 2.000-2.500 lira arasından bir rakam olması bekleniyor.

Son 4 ay içinde pirim ödemeyen ve son 3 yılda 600 gün pirimi olmayanların işsizlik maaşı alması imkanı yok. Hükümet bu sürelerin azaltılması konularında da düzenlemeler yapıp süreyi azaltmaya çalışıyor.

Kendi isteğiyle işten ayrılan kişiler de işsizlik maaşından faydalanamıyorlar. Fakat ‘haklı fesih’ kapsamında çalışanların işsizlik maaşı alma hakkı bulunuyor.

Esnaflara da işsizlik maaşından faydalanmaya hakkı geliyor. Sandık primi, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak verilecek. Son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan; son 3 yılda 600 gün sandık primi ödeyenlere 180, 900 gün ödeyenlere 240, bin 80 gün ödeyenlere 300 gün süreyle maaş verilecek. Ödeneğin günlük tutarı, ortalama kazancın yüzde 40’ı kadar belirlenecek.

Kamupersoneli.net – ANKARA