Ekonomi

İstanbul İzmir Bursa 2019 yeni otoban köprü yol ücretleri ne kadar? Bayram tatilinde hangi köprü ve otoyollar ücretsiz?

Bayram tatilinde İstanbul İzmir Bursa yeni otoban yolunu kullanacaklar için ücret tarifeleri belli oldu. Hem trafiğe takılmamak hem de yolu uzatmadan yeni otobanı kullanmak isteyenler İstanbul İzmir Bursa illerinin yol ücretlerini araştırıyor. İstanbul’dan Türkiye’nin güney bölgelerine otobüs biletleri tükendi. Tükenmesine tükendi ancak bayram öncesi yollardaki otoban fiyatları da merak edildi. İşte yeni güzergahlarla otoyol ücretlendirme tarifeleri sizlerle…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan: KGM’nin işlettiği otoyollarla köprüler 1 Haziran saat 00.00’dan 10 Haziran saat 07.00’ye kadar ücretsiz olacak.

YAP – İŞLET – DEVRET MODELİYLE YAPILAN OTOYOL VE KÖPRÜLER HARİÇ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ramazan Bayramı tatili süresince, yap-işlet-devret modeliyle yapılanlar hariç, Karayolları Genel Müdürlüğünce (KGM) işletilen otoyollarla köprülerin ücretsiz olacağını bildirdi.

Bakan Turhan, AA muhabirine, Ramazan Bayramı tatilinin yarın itibarıyla başlayacağını, bu nedenle milyonlarca vatandaşın yollara çıkmasını beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı kararıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılan köprü ve otoyollar hariç, KGM’nin işlettiği tüm otoyollar ile köprülerin, bu gece saat 00.00’dan başlayarak, bayram tatili süresince ücretsiz olacağı müjdesini veren Turhan, uygulamanın 10 Haziran Pazartesi günü saat 07.00’ye kadar süreceğinin kaydetti.

İSTANBUL, İZMİR, BURSA YENİ OTOBAN YOL ÜCRETLERİ NE KADAR?

İstanbul İzmir otoyol projesi kapsamında Balıkesir kuzey ve batı kavşakları ile Akhsar-Saruhanlı kavşakları güzergahının açılması ile otoyol ücretlendirme tarifeleri 

Bu bağlamda İzmir’den Akhisar’a 83 kilometrelik yol için birinci sınıf araçlardan 38 TL ücret alınırken beşinci sınıf araçlardan 120 TL ücret alınacak.

Ayrıca İstanbul İzmir otoyolunun Balıkesir kuzey ve batı kavşakları ile Akhisar-Saruhanlı kavşaklarına ilişkin güzegahlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İzmir’de düzenlediği ortak mitingde açıldı.

Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze – Orhangazi – İzmir otoyolunda yeni hattın açılması ile gözler otoyol ücretlerine çevrilmişti.

OTOYOL ÜCRET TARİFESİ

Bu bağlamda açıklanan tarifeler kapsamında 83 kilometre yol olan İzmir Akhisar otoyolunda toplam 5 araç sınıfı için ücretler belli oldu. İşte açıklanan ücret tarifeleri:

AKS aralığı 3.20 metreden küçük iki akslı araçların tabi olduğu Sınıf 1 için; 38 TL

AKS aralığı 3.20 metre ve 3.20 metreden büyük UKOME kararı gereğince geçebilen ve geçemeyen her türlü iki AKS’lı araçların tabi olduğu sınıf 2 için; 60,80 TL

3 AKS’lı her türlü araçların tabi olduğu Sınıf 3 için; 72,20 TL

4 AKS’lı her türlü araçların bulunduğu Sınıf 4 için; 95,75 TL

5 AKS’lı her türlü araçların bulunduğu Sınıf 5 için; 120,80 TL

Motosikletlerin tabi olduğu Sınıf 6 için; 26,60 TL

2019 yılı başından itibaren ülkemizin otoyol ve köprü geçiş ücretlerini sizler için derledik. İşte geçiş ücretleri:

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri

İstanbul’daki asma köprülerde bazı araçlar için geçiş kısıtlaması vardır. 3.4.5.sınıf araçların ve bazı ticari araçların geçmesi yasak.

Otomobiller 8,75 TL

Hafif ticari araçlar 11,25 TL

Motosikletler 3,5 TL

* Ücretlere KDV dahil.

2019 Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri

Otomobiller 103.05 TL

Hafif ticari araçlar 164.85 TL

3.sınıf araçlar 195.75 TL

4.sınıf araçlar 259.65 TL

5.sınıf araçlar 327.65 TL

6.sınıf araçlar 72.15 TL

* Ücretlere KDV dahil.

2019 Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretleri

Otomobiller 19.15 TL

Hafif ticari araçlar 25.50 TL

3.sınıf araçlar 47.35 TL

4.sınıf araçlar 120.20 TL

5.sınıf araçlar 149.55 TL

6.sınıf araçlar 13,40 TL

* Ücretlere KDV dahil.

NOT:

– FSM ve 15 Temmuz Şehitler Köprülerinden Ukome Kararında izin verilen araçlar geçebilmektedir. Geçiş iznine sahip olmayan araçlar geçiş ücretinin yanında cezalı geçiş ücretlerinide ödeyecektir. Bilgi için 0 850 460 60 60’ı arayınız.

– Motosikletler KGM işletimindeki serbest geçişlerde, HGS aboneleri ve OGS aboneleri köprülerde 6. sınıf araç ücreti ödeyecektir.

– Otoyol ve Boğaz Köprülerinde 6.Sınıf Motosiklet Ücretlerine zam yapılmayacak 2017 yılındaki fiyatlar uygulanmaya devam edilecektir. Ukome Kararına göre; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanabilecek araçlar aşağıdadır.

– 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü; 1. Sınıf araçlar(Kamyonet, Panelvan ve Vantipi araçlar hariç), Tüm yolcu servis araçları, (Turizm, Personel, Okul vb.) Toplu Taşıma Araçları (IETT ve Halk Otobüsü, Otobüs A.Ş. vb. Taksi dolmuş) kullanabileceklerdir.

– Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü; 1. sınıf araçlar, 2. sınıf araçlar(Kamyon ve Otobüsler hariç), Tüm yolcu servis araçları (Turizm, Personel, Okul vb.), Karavanlar, Toplu Taşıma Araçları(IETT ve Halk Otobüsü, Otobüs A.Ş. vb. Taksi dolmuş) ve KGM’den izinli kamu kurum ve kuruluşlarının resmi plakalı hizmet araçları kullanabileceklerdir.

– Köprüleri kullanımına izin verilen araçların dışındaki 2. 3. 4. ve 5. sınıf araçlar ile Kimyasal ve Tehlikeli Madde Taşıyan araçların zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanması gerekmektedir.

– Yavuz Sultan Selim Köprüsünü ise bütün araç sınıfları kullanabilecektir. Ancak Özel Yük Taşıyan Araçlar ile Kimyasal ve Tehlikeli Madde taşıyan araçlar için bazı kriterler doğrultusunda izinler verilmektedir.