Ekonomi

İstanbul'da Ev Almak İsteyenler Dikkat! TOKİ'den Açıklama :"2017'de Başlıyor"

 Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, İstanbul’da emlak fiyatlarının özellikle belli bölgelerde, şehrin merkezi yerlerinde hala düşük olduğunu belirterek, “İstanbul, marka değeri ile kıyaslandığında, Londra’dan, Paris’ten ayrı düşünülemez. Hatta coğrafi, tarihi, estetik, çok kültürlülük anlamında İstanbul gerçek değerini bulmuş değil.” dedi.

Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından kışlaların şehir dışına taşınmasında ortaya çıkan yeni bina ihtiyacının karşılanmasında Milli Savunma Bakanlığının en önemli paydaşı olduklarını ifade etti.

Turan, “Bu inşaatların yapımı konusunda biz varız. Daha 2 ay olmadı, inşallah bir hafta, 15 gün içerisinde inşaatına başlayacağımız yerler var. Bu alanların ne olacağı konusu da konuşuluyor. Bu alanlar, öncelikli olarak halkın ihtiyacı olan donatı alanının karşılanmasında kullanılacak. Ama doğaldır ki bir alanın tamamının böyle olması şehircilik açısından anlamlı değildir. Bunların bir kısmı tasfiye edilirken kamu binalarının mümkün olan bazıları da kullanılacaktır.” diye konuştu. 

İngiltere merkezli bir şirketin Küresel Emlak Fiyat Artış Raporu’nda Türkiye’nin birinci sırada yer aldığının hatırlatılması üzerine Turan, “İlgi alanımız, TOKİ olmasa konut sahibi olamayacak vatandaşlar… Bunları yaparken de finansmanını kendi içinde sağlayan bir modeliz.” dedi.

Büyük şehirlerde araziler ve yüksek gelir getiren projelerden elde ettikleri gelirle sosyal konut ürettiklerini belirten Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TOKİ, bu manada da dünyada örnek teşkil eden, anlaşılmaya çalışılan bir modeldir. 80’e yakın ülkeden bunu anlamaya çalışan insanlar geldi. TOKİ, Türkiye’nin başarı hikayelerinden biridir. Bana göre emlak fiyatlarının yukarıya çıkış söyleminde asıl itici güç İstanbul, Ankara, İzmir’dir. İstanbul’da fiyatların özellikle belli bölgelerde, şehrin merkezi yerlerinde hala düşük olduğu kanaatindeyim. İstanbul, marka değeri ile kıyaslandığında Londra’dan, Paris’ten ayrı düşünülemez. Hatta coğrafi, tarihi, estetik, çok kültürlülük anlamında İstanbul gerçek değerini bulmuş değil. İnşallah bu zor günleri aşacağız. Aştığımızda da İstanbul’un o zaman bugün olduğu rakamlardan çok daha kıymetlendiğini göreceğiz. Bundan yakınmamak lazım. ‘İstanbul kıymetleniyor’ yakınması doğru değildir, Türkiye’nin de itici gücüdür. İstanbul, Türkiye’nin en önemli markasıdır. İstanbul’un belli bölgeleri için konuşuyorum, rakamların, emlakta, daha da yükseleceği kanaatindeyim.”

– “Sadece özel sektör eliyle kentsel dönüşüm yapılamaz”

Ergün Turan, İstanbul’un kentsel dönüşümde Türkiye’nin gelecek 15-20 yılının en önemli, ancak zor başlıklarından biri olduğunu belirterek, TOKİ’nin idari yapılanmasının yaklaşık yarısını İstanbul’a taşıdıklarını bildirdi. 

TOKİ’nin kentsel dönüşümde şu anda aktif paydaş olduğunu vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

“Zaten kentsel dönüşümde kamu aktif rol almazsa sadece özel sektör eliyle kentsel dönüşüm yapılamaz. Özel sektör bu işi yapmaya kalktığında doğal olarak para kazanmaya çalışacaktır. Her alanda para kazanılamaz, para kazanmaya çalıştığında yaşanılamaz hale gelen imarlar oluşuyor. Onun için TOKİ olarak, İstanbul’un birçok ilçesinde ya sahada aktif çalışmamız veya başlayacağımız ihale aşamasında bulunan işler var. İstanbul’da Fatih ve Küçükçekmece ilçelerinde sıkışmış, nefes alacak yer yok, imar planında okul alanı, yeşil alan, kültür merkezi alanı ama insanlarımız orada 20 yıldır yaşıyor. İmar planında bir şey yapma hakkı yok, mülkiyet de birçoğunda bu insanlara ait. Bu vatandaşlarımıza en yakın bölgede haklarını vererek, dairelerine mümkünse daire vererek, yeni konutlara yeni nüfus getirmiyoruz, şehir içindeki bazı alanları açmış oluyoruz.”

– “İstanbul’a yeşil alan kazandırmaya çalışacağız”

TOKİ Başkanı Turan, Beyoğlu’nda Haliç kıyılarında dönüşüm için çok güzel bir çalışma yaptıklarını anlatırken, “Oranın silüetini bozmayacak, hatta oraya değer katacak bir proje yaptık, ona başlıyoruz. Üsküdar’da aktif sahaya girdik, ikinci bölgeye giriyoruz. Güngören’de Tozkoparan halkı bizi bekliyor, yerinde kentsel dönüşüm ne demek, biz orada göstereceğiz. Esenler’de iki mahallede sahaya indik, çalışıyoruz. Gaziosmanpaşa’da Karayolları ve Sarıgöl mahallelerinde ihale aşamasındayız. Eyüp Belediyemizle tarihi alan içerisinde bir bölgede çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Zeytinburnu’ndaki askeri lojmanların yüzde 65’inin bölge parkı yapıldığına işaret eden Turan, TOKİ’nin İstanbul’a yeni dönemde yeşil alan kazandırma çalışmaları olacağını da duyurdu. 

Turan, İstanbul içerisinde niteliksiz konut stoku bulunduğunu, bunları yıkmadan kentte değişim yapamayacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

 “Kayabaşı’nda 5 bine yakın konut var, bunlar 3-5 aya kadar bitecek. Biz bu konutları piyasaya arz etsek, kurayla talep toplasak 150 bin müracaat gelebilir, çok da büyük ses getiririz. Bizim büyük ses getirmek gibi bir derdimiz yok. İstanbul’un ihtiyacı olan şey, ilk önce bu konutları değişmesi gereken konutlarla değiştirelim ve şehrin içinde yeni yaşam alanları açalım, bakın ‘inşaat yapalım’ demiyorum. Bunun için belediyelerimizle çalışıyoruz.” 

İstanbul’da vatandaşa sunulacak sosyal konutlar da bulunduğunu ifade eden Turan, “Anadolu yakasında Tuzla bölgesinde vatandaşımıza arzımız olacak. Kayabaşı, Hadımköy, Silivri tarafında vatandaşlarımıza yeni konut alanı sunacağız. Vatandaşlarımız tarafından beklenti çok büyük. Önceliğimiz, kentsel dönüşümde belli alanları kullanmak ama 2017 içerisinde sosyal konut arzımız da olacak.” şeklinde konuştu. 

KAMUPERSONELİ.NET – AA

Bir Yorum

  1. Ben ıstanbul silivriden burda tokı purojeniz olduğu söyleniyor. Nasıl bilgi ala biliriz lutfenyardim 'i olabilir misiniz bu konuda

  2. İstanbul Silivri den TOKİ nin yaptığı evler varmı bilgi verirmiisniz tsk

  3. İstanbul Anadolu yakasındaki projeleriniz nerde var

  4. İstanbul ömerli yada sultanbeylide TOKİ Den bir daire almak istiyorum kendime ayit bir kalım olsun artık bana bilgi verirseniz sevinirim

  5. dar gelirli kişilere olsun 20 yıllık projede sadece zenginler kredi alıcak görürsünüz

  6. Kayaşehi 2017 kayit ne zaman başliyor haber verirseniz sevinirim

  7. Merhaba % 97 engelli biri için toki ye başvuru yapmak istiyoruz .. Avrupa yakasında yapımına başlanan yada başlanacak olan toki yapıları için müracaat ta bulunmak istiyoruz .. hem avrupa yakasında nerelerde hemde engelli için ne gibi imkanların olduğunu sormak istiyorum .. cevap verirseniz çok mutlu olurum teşekkür ederim

  8. İstanbul kayaşehir de başlıcak konutlar için bilgi almak istiyorum evim yok diye kız da vermiyorlar bekarım sorun teşkil edermi ?teşekkurler

  9. TOKİ İstanbul 2017 başvuruları hakkında bilgi rica ediyorum

  10. İstanbul da kaya sehir dışında başka nerde tokı çalışması oluyor ne zaman basvurabiliriz bilgi verir misin

  11. 2017 yılında İstanbul Anadolu yakasında toki projeniz hangi semtte var lütfen cevap verin

  12. peki̇ ne zama yeni̇ yil derken 2018 de mi̇ olacak anlamadim açiklarmisiniz

  13. i̇stanbul dan ev almak istiyorum nezaman toki başvurular başlıcak acaba ve nasıl haberdar olucaz kaçırmak istemiyorum..
    iyi çalışmalar

  14. 2017 toki başlamasını istiyorum kiradan kurtuluruz iinşAllah en kısa zamanda kayıtlar başlar

  15. Toki ıstanbul anadolu yakası tuzla.ve pendık projelerınız ıcın bılgı almak ıstıyoru

  16. Adanada tekrar nezaman başlıyor toki baş vuru lütfen bir bilgi verirmisiniz

  17. anadolu yakası toki projeleri ne zaman başladığını öğremek istiyorum lüfen sık sık duyuru yapılmasnı istiyorum

  18. istanbultuzla etrafındatokibaşvvuruları nezaman başlayacak açıklama yaparmısiniz

  19. Insaalah yalan deyildir ben bu kira illetinden kurtulmak cok istiyorum mutluka bu gelisen bu prjelrimizden yaralanmak istiyorum butun vatandaslarimizda yararlanir insaAllah

  20. başakşehir ve kayaşehir toki yeni kayıtları ne zaman başlıyor birde dargelirli lere uygun dayreler varmı bilgi vere bilirmisiniz teşekkürler

  21. Anadolu yakasında toki projeleri n zaman başlayacak iki tane engelli çocuğum var orada oturuyorum kiradan kurtulmak istiyoruz vesile olacaklardan şimdiden ALLAH CC RAZI OLSUN

  22. Anadolu yakasında toki projeleri n zaman başlayacak iki tane engelli çocuğum var kirada oturuyorum kiradan kurtulmak istiyoruz vesile olacaklardan şimdiden ALLAH CC RAZI OLSUN

  23. Ben bes cocoklu bir anneyim askari ucretle calisiyorum toki evlerine yazilmak istiyorum nssil bas vuru yapacagimibilmiyorum yardim edermisini lutfen

  24. asgari ucretlegeciniyirum tokiden evalmakistiyorumkiradankurtarmakistiyoru3cocuk okutuyorumbanayardimciolmaniziricaederimAllahraziolsun

  25. Ne zaman başlayacak gebze taraflarında.çok ihtiyacım var yardımcı olurmusunuz.

  26. Bağcılara toki nezaman gelecek evsahibi olmak istiyoruz artık

  27. Gerçektenbir evim olsun ne mutlu ALLAH yardımcımız olsun hayırlısı olur inşAllah isteyen herkese

  28. Emekli emniyet mensubuyum. Yaş 60 hiç evim olmadı. Tek nedeni;
    Kamu arazilerini gasp etmemem, göçmen olmamam, vatana karşılıksız hizmet etmem ve hakkım olmayana el uzatmamam.
    Allah (cc) var, gam yok.

  29. Tarihi istiyoruz belli değilmi konuşuluyor ama net tarih yok

  30. istanbulda ev almak ıstıyom emeklıyım nasıl baş vura bılırım

  31. istanbul anadolu yakasında nerelerde yapılacak ve nezamna kayıtlar başlayacak

  32. Eve yazılmak istiyorum ne zaman tarih

    Eve yazılmak istiyorum ne zaman tarih

  33. emeklilere özel istanbulda avrupa yakasında projeleriniz varmı kamuya tv ve gazetelere haber yaparak bilgilendirirmisiniz.

  34. Merhaba Özürlü emeklisiyim eve çok ihtiyacım var bende evsahibi olmak istiyorum

  35. hepsi yalan bnce yıllardır izmrde proje proje 2017 nerdese yarılandı hala emklililer bklemede yazık çok yazık

  36. Bilgilendirirseniz cok srvinirim

  37. 20 yıldır istanbul pendikteyim tokiyi bekliyorum ama bende şans yok çıkmayacak bana zatende birdenicem bence tokide parası çok olana çıkar buda haksızlık olur inşAllah beenimgibi durumda ihtiyacı olan herkese çıksın…

  38. kayaşehir 2017 programı ne zaman başlıyor taksitle ev almak istiyorum 42 yaşındayım bari bundan sonra bir evim olsun kira ödemekten bıktım.

  39. Devlet baba önce Suriye lilere versin sonra kendi vatandaşına versin çünkü bu topraklar üzerinde yaşayan lar bizler değiliz Suriyeliler kendi ülkemizde mülteci gibiyiz

  40. Slmlar bende tc vatandasiyim nigdeden istanbula geldim calistim cabaladim coluk cocuk derken calistiim paralarla ev aliyim dedim ama nerde asgeri ucretle karnimizi doyurduk bunada sukur daha nereye kadar kiraci olcam buyuklerim duysunki vatanim icin olurum tankinada kafa tutar omer halis gibi olurumde bana azda olsa param kadar imkan vermeyen devletin kurulusuna nasi sahip cikivim fakir alsin firsatci deil olmayan alsin olan deil olum var bunun vebali var sayin bakan sayin cumhurbaskani bendebi anadolu cocuiysam sana ox verdiysem sende beni duy ve cevap ver

  41. Istanbulda kizimla kaliyor ashati ucret aliyorum kizim lise sona gecyo ev sahibi olmak istiyorum

  42. toki bir çok konut yaparken istanbulda öğretmnelr içinde toki konut yapabilir 25 yıllık öğretmenim hala kiradayım benim bir çok öğretmen var

  43. 1ay boyunca asgari ücretle calısiyorum ay sonunda ev sahibine diyorumki al bu 1000tl kirani ben yemeyi bilmiyorum senye afiyet olsn acligñ 1700tl yoksullugn 5000 olduğu turkiyede bizim aldigimz maasa bak evi olmayan bu devirde ölsün bende

  44. Bende cekilise katildim faket nedense hep zenginler faydalaniyo yine bana cikmadi

  45. Ben bakırküy denim istanbulda nasil ev alabiliriz yardımcı olabilir misiniz

  46. istanbul kartal pendik kutkoy buralardan tokiden ev sahibi olmak istiyorum esim emekli nasıl müracat edebilirim

  47. Ben emeklıyım ödeme şartları nasıldır pendık ve tuzlada olabılır tokı evlerınde halen satışınız varmıdır

  48. ist anadolu yakası tokinin porojesi varmı varsa bize ulaşılabilirmi teşekkürler…

  49. Iyi günler istanbulun anadolu yakasindan konut almak istiyorum bilginize istiyacim var

  50. İyi günler TOKİ başvuru yapıcam telefon numarası kaç öğrenebilirmiyim