Ekonomi

İşte Toplu Sözleşme Mutabakatına İlişkin Ayrıntılar !

Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın arasında 2018  ve 2019 yıllarını kapsayan toplu sözleşme mutabakatı imazalandı. Konu ile ilgili olarak bu kapsamdatoplu sözleşme mutabakatının ayrıntılarını ve emekli ile memurların bundan nasıl etkileneceğini kamupersoneli.net olarak paylaşıyoruz.

Memur sendikaları ile hükümet arasında imzalanan 2018 ve 2019 yllarını kapsayan toplu sözleşme mutabaktında memur maaş katsıyları, sözleşmeli personelin sözleşme tavanı, kat sayı artışları aile ve çocuk yardımı, maaş farkı ödemesi, maaş katsayısındaki artışlar kıdem tazminatı tavanı, emekli olanlara ödenecek tazminat, öğretim yılına hazılık ödeneği, İLKSAN üyeliği ve Yükseköğretim kurumlarındaki idari personele lojman kontenjanı hakkında detayları Yenişafak’tan Ahmet Ünlü’nün haberine göre aktarıyoruz.

# Memur maaş katsayıları ne kadar arttı?

01/01/2018-30/06/2018 döneminde geçerli olmak üzere; Aylık katsayısı (0,106815), memuriyet taban aylık katsayısı (1,671951), iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak yan ödeme katsayısı ise (0,033873) olarak belirlenmiştir. Maaş katsayısına bağlı olarak yapılacak birçok ödeme katsayıdan doğrudan etkilenecektir.

Bu rakamlardan aylık katsayısı ile taban aylık katsayısı emekli maaşını etkilemektedir. Özellikle taban aylık katsayısındaki artışlar emekli maaşını oldukça fazla etkilemektedir. Çünkü, memurlarda taban aylık tutarından gelir vergisi ve emekli kesintisi kesilmekte iken emeklilerde taban aylık tutarları üzerinden hiçbir kesinti yapılmamaktadır.

# Sözleşmeli personelin sözleşme tavanı ne kadar arttı?

Kamu kurumlarında birden fazla sözleşmeli personel statüsünde çalışan personel olduğu için bunların ücret tavanları da oldukça farklıdır. Artışı değişik sözleşmeli personel statüsüne göre sıralamak gerekirse;

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 3’üncü maddesinin (c) bendi uyarınca sözleşmeli olarak çalıştırılan personelin ücret tavanı 5.846,59 TL’ye yükseltilmiştir.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 3’üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ücret tavanı 5.212,10 TL’ye yükseltilmiştir. Özellikle bu tutar 5502 sayılı Kanun’a göre istihdam edilen bilişim uzmanlarının sözleşme tavanları ile 375 sayılı KHK kapsamında istihdam edilen bilişim uzmanlarının sözleşme tavanlarını arttırdığını ifade etmek isteriz. Bu rakamlara göre 375 sayılı KHK kapsamında çalıştırılan sözleşmeli Bilişim Uzmanlarına ödenecek tavan brüt ücret 5.212,10 *4 = 20.848 TL, 5502 sayılı Kanun kapsamında çalıştırılan Bilişim Uzmanlarına ise tavan brüt ücret 5.212,10 *5 = 26.061 TL oldu.

Başbakanlık’ta Çalıştırılacak Sözleşmeli Personel Hakkında Hizmet Sözleşmesi Esaslarının 8’inci maddesinde yer alan Başbakanlık Müsteşarı’nın aylık sözleşme ücret tutarı, 56.400 gösterge rakamı ile aylık katsayısının çarpımı suretiyle hesaplanan 6.024 TL’dir.

En yüksek devlet memuru aylığı ise 9500*0,106815=1.015 TL olmuştur. Mevzuatı uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesi esaslarında yer alan taban ve tavan ücretleri % 3,5 oranında artırılmıştır. 18/07/2017 tarihli ve 2017/T-8 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararı’na ekli (EK-I)’de gösterilen grupların 01/01/2018 tarihi itibarıyla en düşük ve en yüksek temel ücretleri ile bu gruplara göre temel ücreti belirlenen personelin anılan tarih itibarıyla geçerli olan temel ücretleri % 3,5 oranında artırılmıştır. Temel ücret artışıyla birlikte başarı ve kıdem ücreti de arttırılmış olmaktadır.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin kapsamı dışında kalan kamu iktisadi teşebbüsü ve bağlı ortaklıklarında (özelleştirme kapsam ve programında bulunanlar dahil) çalışan sözleşmeli personelin 01/01/2018 tarihi itibarıyla geçerli olan sözleşme ücretleri % 3,5 oranında artırılmıştır. Ancak, bunların sözleşme ücreti tutarları, ilgili dönemde anılan Kanun Hükmünde Kararname’nin eki (II) sayılı cetvele dahil emsali personelin toplam sözleşme ücreti tutarını geçmeyecektir.

# Katsayı artışları aile ve çocuk yardımı ne kadar olacak?

Katsayı artışı, çalışmayan eş için 2.134, çocuklar için ise 250 gösterge (0-6 yaş için 500) rakamının maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutar üzerinden ödenmektedir. Buna göre, eş için 227,94 TL, çocuk için 26,70 TL (0-6 yaş için 53,4 TL)

# Maaş farkı ödemesi yapılacak mı?

Memur ve sözleşmeli personel maaşları peşin ödendiği için 01/01/2018-14/01/2018 tarihleri arasındaki maaş farkı tutarları hesaplanarak hesaplara yatırılacaktır.

# Maaş katsayısındaki artışlar kıdem tazminatı tavanını ne kadar arttıracak?

Kıdem tazminatı tavanının hesabında bir hizmet yılı için Başbakanlık Müsteşarı’na yapılan emekli ikramiyesi ödemesi esas alınmaktadır. Bu çerçevede, maaş katsayısındaki artışlar, Başbakanlık Müsteşarı’na yapılacak emekli ikramiyesini de arttırmıştır. Dolayısıyla Başbakanlık Müsteşarı’nın emekli ikramiyesine paralel artış gösteren işçilere ödenecek kıdem tazminatı tavanı tutarı 01/01/2018 tarihinden itibaren 4.921,78 TL olacaktır.

# Emekli olanlara ne kadar tazminat ödenecek?

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 1’inci maddesinin (D) fıkrasında kapsamında olan kamu personelinden emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılanlara 13.558 * 0,106815 = 1.448 TL ödeme yapılacaktır.

# Öğretim yılına hazırlık ödeneği ne kadar olacak?

2018 yılında 657 sayılı Kanun’un ek 32’nci maddesinde öngörülen öğretim yılına hazırlık ödeneği 1.130 TL olarak ödenecektir.

# İLKSAN üyeliği ihtiyari olacak

Mevcut üyeler dahil olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atananların İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) üyeliği isteğe bağlı olacaktır.

# Yükseköğretim kurumlarındaki idari personele lojman kontenjanı ayrılacak

Yükseköğretim kurumlarında 1.1.2018 tarihinden itibaren sıra tahsisli lojmanlardan %15’i idari personel için ayrılacaktır.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. Aynen katılıyorum
    Çünkü sendikaların tüm üst düzeyde çalışanlarının temelinde veya şu anki kadroların Şef, icra memuru, zabıta memuru ve itfaiye memuru olduğunu düşünüyorum. Çünkü nedenmi geriye doğru 3 Toplu sözleşmeyi inceleyin Şeflere son iki sözleşmede özel hizmet puanları 7 + 10 puan zam yapıldı. İcra memuru , zabıta memuru ve itfaiye memurularının özel hizmet puanlarına 5 + 5 zam yapıldı. Dikkat edin devletin diğer Genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan hizmetli, memur, tahsildar, VHKİ ve bilgisayar işletmeni vb. kadrolarında görev yapanların özel hizmet puanları son üç toplu sözleşmedir aynı yerinde sayıyor buyrun bizi temsil eden baştaki sendikacılar adaletli bir iş yaptınız, kendi ünvanlarınıza katkı sağladınız diğerleri üvey evlat muamelesi yazıklar olsun. Diyecek birşey yok

  2. Ne yaparsınız yapın zam orani%3,5,gerisi işin masal kısmı yutanlar yutsun