Ekonomi

İsteğe Bağlı Sigorta Koşulları Neler ?

İsteğe bağlı sigortayı kimler yaptırabilir ?
– Herhangi bir işte çalışmayan kişiler , ev hanımları , öğrenciler ve kısmi zamanlı (part-time) çalışanlar isteğe bağlı sigorta yaptırabilme hakkına sahiptir.
– İsteğe bağlı sigorta sosyal güvenlik haklarının devamı için ve eksik günlerin 30 iş günü olarak tamamlanması için yapılabilmektedir.

İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için şu koşullar aranmaktadır :

– 18 yaşını tamamlamış olmak , 

– Kanuna tabi zorunlu olan sigortalı olmayı gerektirecek şekil içerisinde çalışmamak ve yahut 4/a bendi kapsamı içerisinde sigortalı olarak çalışması ile beraberinde ay içinde 30 günden az çalışmak ve ya tam gün çalışmaması ,

– Şahsın kendi sigortalılığı sebebi ile aylık bağlanmamış olması gerekmektedir ,

– İsteğe bağlı olarak çalışan kişiler sigorta giriş bildirgesi ile Kuruma başvuruda bulunması koşulları istenmektedir.

– İsteğe bağlı olarak sigortalılık kapsamı içerisinde  müracaatın kurum kayıtlarına ulaşmış olduğu tarih ve tarihi takip eden gün itibari ile başlayacaktır. Ay içinde 30 gün süreden az veya kısmi çalışanlar harici olmak üzere yeniden isteğe bağlı olarak sigortaya devam etmek isteyen kişiler için yeniden talep şartı istenmektedir.

– Asgari ücret üzerinden prim ödemesi yapmak isteyen kişiler İsteğe bağlı sigortalının prim tutarı 940,50- TL * %32 = 300.96.-TL olmaktadır.

– En yüksek olan prim tutarı ise 1.596,29 TL olarak kayıt içerisinde yer almaktadır.  İsteğe bağlı olan sigortalılar 300.96.-TL ile 1.596,29 TL arasında kendilerine en uygun olan miktarı seçerek ödeme işlemlerini yapabilirler.

Kamupersoneli.net