Ekonomi

İstihdam Rakamlarına Ulaşım Engellendi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) düzenli olarak, ‘Aylık İstatistik Bülten’ verilerini yayımlayarak, ülke genelindeki sigortalı sayılarını alt detaylarıyla birlikte kamuoyuna sunuyor. Aylık İstatistik Bülteni geçtiğimiz günlerde SGK’nın resmi internet sitesinin görülebilir yerinde yayımlanırken son dönemde en altlara indirilerek gözlerden uzaklaştırıldı.

Asıl Verilere Ulaşım Engellendi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eylül ayı bülteninde sadece aylara göre zorunlu sigortalı sayılarının görülebildiği tek sayfalık bir istatistiki veriyi sundu. Diğer sayfalar ise siteye pasif olarak paylaşılarak, söz konusu istihdamı net olarak gösteren asıl veriler gizlendi.

SGK’nın istihdam verilerini gizleme uygulaması Çalışma Bakanı Julide Sarıeroğlu’nun İNTES’te yaptığı istihdam sayılarına ilişkin açıklamaların hemen arkasından gelmesi de dikkatleri topladı. Bakan Sarıeroğlu’nun 23 Kasım 2017 tarihinde yapmış olduğu açıklamasında, sigortalı sayısının yılın başına göre 1.7 milyon arttığını ve istihdam seferberliğinden sonuç alındığını kamuoyu ile paylaşmıştı. 

İstihdam Seferberliğinden Sonuç Alındı

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu’nun yapmış olduğu açıklamanın ardından SGK eylül bültenini internet sitesi üzerinden yayımladı. 23 Kasım 2017 tarihinde yapmış olduğu açıklamasında, sigortalı sayısının yılın başına göre 1.7 milyon arttığını ve istihdam seferberliğinden sonuç alındığını kamuoyu ile paylaşmıştı. Çalışma Bakanı Sarıeroğlu’nun yapmış olduğu açıklamanın ardından SGK eylül bültenini internet sitesi üzerinden yayımladı. Fakat Aylık İstatistik Bültenine karartma uygulandığı için kamuoyu istihdam rakamlarını öğrenemedi.

Sigortalı Sayısı 16 Milyona Çıktı

SGK’nın eylül ayına kadar yayımlamış olduğu istihdam istihdam verileri, SGK’ya kayıtlı toplam sigortalı sayılarında mayıs ayından itibaren belirgin bir düşüş yaşandığını, üstelik bu düşüşün eylül ayında da devam ettiği kaydedildi. 

SGK resmi verilerine göre bu yılın başında yani Ocak ayında 15 milyon 48 bin olan sigortalı sayısı mayıs ayında 16 milyon 144 bine kadar yükseldi.

Mayıs ayından sonra sigortalı sayısında belirgin bir erime başladı. Sigortalı sayısı Haziranda 16 milyon 108 bine, Temmuzda 16 milyon 17 bine, Ağustos ayında 15 milyon 911 bine düştü. Bakan Sarıeroğlu, eylül ayında sigortalı sayısını 15 milyon 676 bin olarak kürsüden açıkladı. Fakat, Sarıeroğlu’nun açıklamış olduğu rakamları resmi bülteninde paylaşmadı.

Sigortalı Sayısı 14,5 Milyona Yükseldi

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) resmi verileri, toplam sigortalı sayısındaki asıl erimenin zorunlu sigortalılardan değil stajyer, kursiyer ve çırak sayılarındaki azalmadan kaynaklandığını gösteriyor. Zorunlu sigortalı sayısı şubat ayından eylüle kadar olan dönemde 13.1 milyondan 14.5 milyona kadar yükseldi. Stajyer ve kursiyer sayısı azalırken çırak sayısının 500 binlerden 185 bine kadar gerilemesi istihdamın suni görünümünün daha da bozulmasına sebep oldu.

Kamupersoneli.net – ANKARA