Ekonomi

Kadroya Geçen Taşeron İşçilerin Zammında İkilem Yaşanıyor

Belediyelerde çalışan 400 bin taşeron işçi, kanunlardaki çelişkiler nedeniyle asgari ücretteki yüzde 26’lık zamdan dahi yararlanamıyor.

Milli Gazete’nin aktardıklarına göre Belediyeler taşeron işçilerin maaşına zam yapıp yapmamak konusunda tereddüt ederken Aile, Çalışma ve Sosyla Hizmetler Bakanlığı taşeron işçilerin asgari ücretle artık hiçbir bağının kalmadığını söyledi. Kadroya geçmeden önce asgari ücret üzerinden belirlenen rakamla maaş alan taşeron işçiler 2019’da enflasyonun altında ezilmemek için planlar yapıyor.

Enflasyonun yükselişi ve belediyelerde çalışan 400 bin taşeron işçinin asgari ücrete yapılan yüzde 26’lık zamdan yararlanamayacağı ortaya çıktı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, önceki kararları hiçe sayarak, taşeron işçilerin asgari ücretle artık hiçbir bağının kalmadığını belirtti.

ZAM KONUSUNDA İKİLEMDE KALINDI

Yoruma açık ve çelişkili kanunlar arasında kalan birçok belediye, taşeron işçilerin maaşlarına zam yapıp yapmama konusunda ikilemde kaldı. Belediyeler çözüm için ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurdu. Belediyelerin sorularını iki farklı görüş ile yanıtlayan bakanlık, taşeron işçilerin asgari ücretle artık hiçbir bağının kalmadığını ve işçilerle imzalanan toplu iş sözleşmesinin esas alınması gerektiğini belirtti. Bu durumda belediyeler, asgari ücreti yansıtsa bakanlıkla ters düşecek, yansıtmasa 400 bin taşeron işçiye hak kayıplarına sebebiyet verecek.

ÖNCEKİ KANUNLAR HİÇE SAYILDI

Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birliklerinde hizmet veren taşeron işçiler, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurumların kurduğu özel şirketler aracılığıyla sürekli işçi kadrosuna geçirilmişti. Taşeron işçilerin maaşları ise sendikaların aradan çıkarılmasıyla imzalanan toplu iş sözleşmesi ile belirlendi.

11608 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI

Aynı zamanda işçilerin Bakanlar Kurulu’nun personelin çalışma usul ve esaslarının belirlendiği 11608 sayılı kararı ile işçilerin asgari ücrette meydana gelen değişiklikten faydalanmasına karar verildi. Bu karara rağmen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın taşeron işçilerin asgari ücretle bağlarının kalmadığını belirtmesi, Bakanlar Kurulu kararının görmezden gelindiğinin bir göstergesi oldu.

ÖNCEDEN FARK DOĞRUDAN YANSITILIYORDU

Kadroya geçmeden önce taşeron işçilerin maaşına asgari ücrete gelen fark doğrudan yansıtılıyordu. Belediye ve taşeron firma arasında imzalanan iş sözleşmesine göre işçiler maaşlarını asgari ücretin yüzde 20’si, 40’ı veya 60’ı şeklinde yapılan hesaplamalar doğrultusunda alıyordu. Ancak bakanlık taşeron işçilerin maaşına toplu iş sözleşmesi bitene kadar yüzde 4’lük zam yapılmasının yeterli olduğu görüşüne yer verdi. Bu durumun taşeron işçilerin aleyhine olduğunu açıkça gösteriyor.

ÇOCUĞUMUZA AYAKKABI ALAMAZ HALE GELDİK

Asgari ücretin maaşına yansıtılıp yansıtılmayacağı konusunda endişeye kapılan H.A., “Biz yıllardır kurumumuza ve devletimize aynı işi yapan kadrolu arkadaşlarımızın neredeyse iki kat maaş aldığı bir ortamda özveriyle hizmet ettik. Tam kadrolu olduk derken kendimizi belediye şirketinde bulduk. Onu da sineye çektik. Enflasyona ezilmeyiz artık derken sadece % 4 zamlanan maaşımız ile çocuğumuzun birine dahi ayakkabı alamayacak duruma geldik. Asgari ücretin yansıyıp yansımayacağı konusu bir an evvel çözülmeli” şeklinde konuştu.

Bir Yorum