Ekonomi

Kamuda 2018 Yılında En Yüksek Maaşı Kim Alacak?

Kamuda, 2018 yılında en yüksek ücreti kimin alacağı merak ediliyor. Bu kapsamda en yüksek devlet memuru olarak bilinen Başbakanlık Müsteşarı kamuda en yüksek maaşı alan kişi olarak karşımıza çıkıyor. Peki kamu kesiminde en yüksek maaşı alan gruplar hangisi? Bu kapsamda alınan ücretler 2018 yılında ne kadar olacak?

En yüksek devlet memuru olarak tanımlanan Başbakanlık Müsteşarı bilindiği üzere en yüksek maaşı almıyor. 2018 yılının ilk altı aylık döneminde Başbakanlık Müsteşarı altı aylık ortalama net ücreti asgari geçim ücreti hariç yaklaşık olarak 10 bin 747 TL olarak hesaplanıyor. Fakat kamuda bu rakamdan daha yüksek olarak maaş alan çok sayıda personelin olduğu belirtiliyor.

Bilişim Uzmanı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nda başlatılan kamuda yüksek ücretle bilişim uzmanı istihdamına ilişkin düzenleme 5502 sayılı Kanun’un 28’inci maddesinde yer alıyor. Bu kapsamda da Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bilişim hizmetlerini yürütmek ve 80 kişiyi geçmemek üzere sözleşmeli olarak uzman personel çalıştırılabilecek. 

Bu durumda çalıştırılabilecek olanlardan, kurumca belirlenecek en fazla beş kişiye ödenecek ücret, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (B) bendine göre istihdam edilenlerin sözleşme ücreti tavanının beş katını, diğer beş kişiye dört katını, geri kalanlara ise üç katını geçemez ve bunlara bu fıkrada belirtilen ücret dışında herhangi bir ödeme yapılamaz.

Söz konusu personele ödenecek ücret, ile sözleşme usül ve esasları Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından belirleniyor.

Ücret tavanı, 2018 yılında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nce çıkarılan mali ve sosyal haklara ilişkin genelgede; Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 3’üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan 5.011,63 TL olarak belirlendi. Bununla birlikte; 

Bilişim Personeline Ödenecek Ücretler

– Bilişim personelinden tavan ücretin iki katını alacak personele brüt 10.023 TL ücret ödenecek. Ocak ayında bu ücretin neti 7.318 TL civarında olacakken, vergi dilimindeki artış dikkate alındığında Haziran ayında 6.295 TL’ye düşeceği belirtiliyor.

– Bilişim personelinden tavan ücretin üç katını alacak personele brüt 15.035 TL ücret ödenecek. Ocak ayında bu ücretin neti 10.901 TL civarında olması beklenirken, vergi dilimindeki artışlar dikkate alındığında Haziran ayında 9.367 TL’ye düşeceği belirtiliyor.

– Bilişim personelinden tavan ücretin dört katını alacak personele brüt 20.047 TL ücret ödenecek. Ocak ayında bu ücretin neti 14.951 TL civarında olacağı belirtilirken, vergi dilimindeki artışlar dikkate alındığında Haziran ayında 12.968 TL’ye düşeceği belirtiliyor.

– Bilişim personelinden tavan ücretin beş katını alacak personele brüt 25.058 TL ücret ödenecek. . Ocak ayında bu ücretin neti 18.922 TL civarında olacağı belirtilirken, vergi dilimindeki artışlar dikkate alındığında Haziran ayında 15.256 TL’ye düşeceği belirtiliyor.

KİT Genel Başkanı Ne Kadar Alıyor?

Yeni düzenlemeyle KİT Genel Müdürlerinin ücreti Başbakanlık Müsteşarı’nın aldığı ücretin oldukça üzerine çıkarıldı. Bununla birlikte KİT Genel Müdürlerinin Ocak ayı için aldıkları ücret; 10.002 + 7.364 (Yönetim Kurulu Başkanlığı ücreti) = 17.366 TL olarak hesaplandı. 

Bakan Yardımcıları Ne Kadar Alıyor?

Yeni Şafak’tan Ahmet Ünlü’nün haberine göre, 3046 sayılı Kanun’un 21/A maddesine göre; bakan yardımcılarına en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan ödemelerin yüzde yüz ellisi oranında aynı usul ve esaslar çerçevesinde aylık ücret ödeniyor. Bu kapsamda 2018 yılında bakan yardımcıları yaklaşık olarak brüt 21.061 TL, net ise 18.691 TL maaş almaları bekleniyor.

Kamupersoneli.net – ANKARA