Ekonomi

Karantinadan Karlı Çıkan Sektörler

Daha bir buçuk ay öncesine kadar, “Bu akşam sinemaya gidelim.”, “Şahane bir tiyatro oyunu var.”, “Haydi bu akşam hep beraber dışarda yemek yiyelim.” tarzı cümleleri sanırım bir süre daha kuramayacağız gibi. Bunca yıllık alışkanlıklarımızın yerine yenileri gelmeye başladı. Eh, kolay değil öyle kendi başına evde oynayabilmek. Bizler de haliyle farklı şeylere sarmaya başladık.

OYUNLAR

Özellikle erkekler oyun konsollarıyla haşır neşir şu sıralar, çünkü içlerindeki çocuk henüz ölmemiş durumda. Karantina esnasında ise oyunlara talep çılgınlığı yaşanmış resmen. Oyuncuların oyunlara ayırdığı zaman mesela ABD’de %45, Fransa’da %38 artmış. Örneğin Nintendo Switch oyununa 2020 Mart ayında gelen talep, 2019 Mart’ta gelen talebin tam iki katıymış. 

GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA

Korona öncesi de kullanılan bir uygulamaydı fakat şimdi tam anlamıyla moda, görüntülü olarak birden fazla kişiyle konuşurken ekran görüntüsü almak ve bunu paylaşmak. Ne yapalım, uzun masalarda toplaşıp foto çektiremiyoruz. Örneğin Houseparty uygulaması, geçen ay 70 kat büyüme göstermiş ve 17 milyon indirmeye ulaşarak kullanıcı sayısını 50 milyona çıkarmış. 

ONLİNE ALIŞVERİŞ

Online alışveriş yapmamış insan artık hemen hemen yok gibi. Bu olay öyle bir koptu gitti ki, kredi kartı ekstreleri yakında canımızı çok acıtacak. Dünyanın en büyük online alışveriş sitesi Alibaba bile gelen aşırı taleplere çözüm bulmak için 28 milyon dolarlık bir yatırım yapmaya karar vermiş sitesine. Ülkemizdeki markalar da harıl harıl online satış elemanı işe alıyor çünkü an itibariyle esas iş orada dönüyor. 

Ne zaman normale döneriz peki? “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diyenlere pek inanmamak gerekir. İnsanız, unutmaya meyilliyiz. Mesela bugünleri verimli geçirebilmek, kendimize bir şeyler katabilmek. Herşey normale döndüğünde işte onlar yanımıza kar kalacak.