Ekonomi

KDV ve ÖTV İndirimi Süresi Uzatılacak Mı? Flaş Açıklama Geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonominin hareketlenmesi, enflasyon mücadelesi ve kur etkisiyle beraber daralan sektörlerin canlanması adına 31 Mart 2019 tarihinde uzatılan ÖTV ve KDV indirimi düzenlemeleri nedeniyle son 20 günlük süreç başladı.

2018 yılının Kasım ayında başlayan ilk olarak 31 Aralık ve 31 Mart’a kadar uzatılan düzenleme 30 Haziran’da sona erecek.

Ayrıca söz konusu uygulama ile beraber mobilya sektöründe KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanmaktadır ve beyaz eşyadaki ÖTV oranların da da baz alınmaktadır.

KDV oranı 31 Aralık 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanmaktadır ve tapu harçlarında daha önce yüzde 4’ten 3’e indirilen oran yıl sonuna kadar sürdürülecek.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den süre uzatımı hakkında yeni açıklama geldi.

Palandöken açıklamasında ise; Ticari araçların ÖTV’siz yenilenmesi teşvikinin süresi uzatılmalı ve uygulamada karşılaşılan sorunlar çözüme kavuşturulmalı” dedi. İşte ayrıntılar.

İşte Bendevi Palandöken’in açıklamalarından satır başları;

Bu kanun çıktıktan sonra döviz kurların görülen artış, ÖTV istisnasının avantajını neredeyse bütünüyle ortadan kaldırdı. Otomotiv firmaları fiyatlara büyük oranda zam yaptı.

Biz halkımız daha lüks araçlara binsin, esnafımız da vatandaşımız da turistimiz de memnun olsun demiştik ama gördük ki kur artışı yüzünden bir çok esnafımız eskisinden de kalitesiz araç almak zorunda kaldı.

GEREKLİ YASAL DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILMASI GEREKİYOR

Bu nedenle ÖTV istisnasında sürenin uzatılması ve bu haktan çeşitli nedenlerle yararlanamayan esnafın da bu kanundan yararlanması için gerekli yasal değişikliklerin yapılması gerekiyor.

Kanunun süresinin uzatılabilmesi için Kanunda değişiklik yapılması gerekiyor. Bu değişiklik yapılırken yaşanan sorunlar da dikkate alınmalı ve sadece tarih değil, bu sorunları da çözen değişiklikler yapılmalı.

Örneğin, Kanundan yararlanmaya hak kazandığı halde bu hakkını kullanmadan vefat eden esnafımızın mirasçılarının da bu Kanundan yararlanması sağlanmalı.

Kanun yayımlanmadan önce aracını satan esnafımıza bir hak daha verilmeli. Kanun yayımlandıktan sonra ilgili esnaf odasına üye olan, belediyeden ruhsat alan veya vergi mükellefi olan esnaf da bu hakka sahip olmalı.

BU DURUM NE BİR SUİSTİMAL NE DE BİR VERGİ KAYBI

Esnafımızın büyük bir çoğunluğu yasal süresinde eski aracını sattığı halde bu durumu vergi dairesine bildirmeyi unuttuğu için çok büyük cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Oysa esnaf kendisinden isteneni zamanında yerine getirmiş. Bu durum ne bir suistimal ne de bir vergi kaybı.

Ancak bu durumu vergi dairesine bildirmek zorunda olduğunu bilmediği için altından kalkamayacağı cezalarla karşılaşıyor.

Esnafı bu haksız cezalardan kurtarmak gerekiyor. Bu konuda gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır”