Ekonomi

Kıdem Tazminatına Avusturya Modeli Mi Geliyor? Kıdem Tazminatında Avusturya Modeli Ne Demek?

 Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, son zamanlarda gündemde dolaşan kıdem tazminatı tartışmalarına açıklık getirdi.


ASO Başkanı Özdebir yaptığı açıklamada, Kıdem Tazminatında Brezilya modeli ile birlikte gündeme gelen Avusturya modelinin Türkiye’de uygulanalabilirliğinin kararlaştırıldığı öne sürüldü. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, geçtiğimiz günler içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Süleyman Soylu ile görüşme yaptığını ve bu model hakkında ok ümitli olduğunu açıkladı.

ASO Başkanı Özdebir yaptığı açıklamada, “ Bizim gündeme getirdiğimiz Kıdem Tazminatında Avusturya Modeli yerinde incelendi. Modelin hayata geçmesini bekliyoruz. Avusturya’da bu model Sendikalar tarafından teşvik edilmiş.  Avusturya Modelinde kıdem tazminatı hesaplamasında sürenin 15 gün, bu sayının Türkiye sisteminde ise 30 gün olarak geçiyor. Getirilmesi beklenen sistemde işvere olan maliyetin %8’den %3,8 seviyesine indirileceği bekleniyor.

Kıdem Tazminatında Avusturya Modeli Ne Demek?

Avusturya’da Kıdem tazminatı değişikliğinde yeni uygulama 2003’te başladı. Yapılan değişiklik ile iş sözleşmesi devam eden işçilere hem eski sistemde çalışmaya devam etme, hem de yeni sisteme geçiş hakkı tanındı.

İşverenlerin her ay işçiler için ödedikleri brüt ücretin %1,53’ünü kendi seçtikleri bireysel kıdem tazminatı hesabına aktarmasını öngören sistemde hesapta biriken paranın işçiye ödenmesi için iki şart öne sürüşüyor. Bu şartlar; “İşçi adına 3 yıl boyunca prim yatırılmış olması ve iş sözleşmesinin işçinin kendi isteği ile feshedilmiş olması” gerekiyor Hesapta bulunan para işçi hiç çalışmazsa emeklilikte; eğer çalışırsa ikinci çalışma süresine göre ödenecek. İşçinin yurtdışına çıkması veya çocuk bakımı için işten ayrılması durumunda hesaptaki para 5 yıl sonra çekilebilecek.

Kamupersoneli.net  | Ankara