Ekonomi

Kılıçdaroğlu : "Türkiye İyi Yönetiliyor Mu?"

  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İnsanları ve insanlığı seven her vatandaşın bu ortak söylemi her ortamda dile getirmesi lazım; terör bir insanlık suçudur. Teröre karşı hepimiz dik durmalıyız, onurlu durmalı ve terörü lanetlemeliyiz.” dedi. 


Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, Kahramanmaraş Sivricehöyük’teki konteyner kent gerginliğine değindi. 

Grup salonunda Sivrecehöyük köyünden gelenler bulunduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “3 bilirkişi raporu var, üçü de sizin lehinize. Umarım yargı bunları dikkate alır ve sizin beklentilerinize uygun bir karar çıkmış olur.” ifadesini kullandı.

CHP olarak hiçbir zaman kimseyi ötekileştirmediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Suriyeli vatandaşlar olsa bile. Onların da sorunlarını çözmek elbette ki bizim ortak görevimiz. Ama onları alıp da toplumun kabul etmediği bir başka yere yerleştirmek, onları sorun olmaktan çıkarıp, sorunun kaynağı haline getirmek asla doğru değil ve bunu kabul etmiyoruz. Siyasi iktidarın çok dikkatli davranması gerekir. Yeni tartışmalara zemin açmaması gerekir. Suriyelilerle vatandaşlarımız arasında bir kavgaya zemin hazırlanmaması lazım. Bu konuda çok dikkatli olunması lazım. En başından söyledik, ‘Suriye politikası yanlış, girmeyin. Silah göndermeyin…’ dedik. ‘Hayır gideceğiz, vuracağız, öldüreceğiz, silah göndereceğiz, 24 saatte gireceğiz, Emevi Camiinde namaz kılacağız’ dediler. Bunu dediler, önce Süleyman Şah Türbesini kaçırdılar, biz oraya gitmedik 3 milyon Suriyeli geldi. İzlenen politikanın yanlışlığını görüyor musunuz? Bu politikanın Türkiye’ye getirdiği faturayı görüyor musunuz?”

Sivricehöyük halkının, “biz kendi köyümüzde rahat etmek istiyoruz” dediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Sizin yanınızdayız, sizi sonuna kadar destekleyeceğiz endişeniz olmasın.” diye konuştu.

– “Terör bir insanlık suçudur”

Terör konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, terörün bir insanlık suçu olduğunu dile getirdi.

Terör karşı ortak tavır takınılması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “İnsanları ve insanlığı seven her vatandaşın bu ortak söylemi her ortamda dile getirmesi lazım; terör bir insanlık suçudur. Teröre karşı hepimiz dik durmalıyız, onurlu durmalı ve terörü lanetlemeliyiz.” dedi.

Terörün bütün dünya için bir sorun olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Bakın ABD’ye, bir IŞİD militanı girdi çok sayıda Amerikalıyı öldürdü. Bu tablo insanlığın kabul edeceği bir tablo değil. Hangi gerekçeyle öldürüyorsun? Bütün Amerikan vatandaşlarına CHP Grubu’ndan başsağlığı mesajlarımızı gönderiyoruz. Terörden mağdur olanların hepsinin yanındayız. Dünya teröre karşı ortak, net bir tavır takınmalı. Fransa’da bir emniyet müdürü bıçaklanarak öldürüldü, bir IŞİD militanı tarafından öldürüldüğü söyleniyor, bu da doğru değil. Dün Tunceli Ovacık’ta bomba patladı, çok sayıda kardeşimiz ağır yaralandı, onlara da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, acil şifalar diliyoruz. Gaziantep’te yine gazeteci arkadaşların IŞİD militanları tarafından darp edildiği haberleri geliyor, onların da yanındayız.”

– “Türkiye iyi yönetiliyor mu?”

Her gün şehit cenazelerinin geldiğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan kendilerine “Türkiye iyi yönetiliyor mu?” sorusunu sormasını istedi.

Kılıçdaroğlu, “Bu soruyu kendi vicdanlarına sorsunlar. Yönetilmiyorsa, neden yönetilmiyor? Çünkü Türkiye yönetiminde liyakat esası kayboldu. İşi ehline vermek gibi kural yerle bir edildi. Türkiye bir yerlere doğru süratle sürükleniyor, Türkiye yönetilmiyor. Bundan dolayı çok vatandaşımız derin bir endişe içinde.” diye konuştu.

Hakim ve savcıların da allak bullak edildiğini savunan Kılıçdaroğlu, bir konuşması nedeniyle ifadeye çağrılmasını hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, “Ben bir milletvekiliyim. Dokunulmazlığım vardı, yaptığım bir konuşma dolayısıyla bir savcı beni ifadeye çağırıyor. Anayasayı, yasaları, hukuku çiğniyor, hakim ve savcılar kararnamesi çıkarken bu terfi ettiriliyor. Ahlaka bakar mısınız?” değerlendirmesini yaptı.

– “En ufak bir endişeniz olmasın…”-

Salondakilerin “Dik dur eğilme” şeklinde sloganlar atması üzerine Kılıçdaroğlu, “Dik durma konusunda en ufak bir endişeniz olmasın.” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bu kararnameyi imzalayan kişilere sormak istiyorum; hangi ahlaki gerekçeyle, anayasayı açıkça çiğneyen ve tanımayan bir savcıyı terfi ettiriyorsunuz. Sizde hukuk bilgisi var mı acaba? Ben bu soruyu sormak ve sizi eleştirmek durumunda değil miyim? Yaptığınız hangi akla, hukuka sığıyor? Türkiye iyi yönetilmiyor. Dışarıda itibarı sıfırlanan bir Türkiye’yiz. Alman Parlamentosu bir karar alıyor. Türkiye’de herkes konuşuyor. Hükümet kanadında herkes konuşuyor, atıyorlar bol miktarda işkembeden. Sonra ne oluyor, bir bakıyorsunuz aynı Almanya’ya İncirlik açılmış, bu ne perhiz, ne lahana turşusu. Bari milleti kandırmayın Ramazan günü. Ne için yapıyorlar bunları? Birilerinin telkini ile yapıyorlar bunları. Devletin yönetiminin sıfırlandığı ülkelerde ancak bunlar olur. Büyükelçiler, hallaç pamuğu gibi atılıyor. Bunları kabul etmek mümkün değil. Öyle anlaşılıyor ki birileri cumhuriyetten intikam almak istiyor. Öyle anlaşılıyor ki birisi cumhuriyetin kazanımlarını içselleştirememiş. ‘benim kazanımlarım olacak, benim çıkarlarım olacak’ diyor. Ama açık net söylüyorum; böyle düşünenlerin amaçlarını gerçekleştirebilmeleri bu ülkede CHP olduğu sürece, kocaman bir sıfırdır.”

– “Türkiye, transit ülke” 

Terör konusunda Türkiye’nin iyi bir politika izlemediğini tekrarlayan Kılıçdaroğlu, 2015’te yayınlanan Küresel Terör Tehdidi ile ilgili rapora değindi. Raporda, “IŞİD için Türkiye’nin transit ülke” dendiğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Bunların tamamının yolları mevcut hükümet tarafından açıldı. Bizim başkonsuluğumuzu bastılar, o zaman dahi ‘IŞİD terör örgütüdür’ diyemediler.” değerlendirmesini yaptı.  

Raporda, terör örgütü militanlarının eğitimi açısından da Türkiye’nin kaynak ülke gösterildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bütün dünya Türkiye’yi böyle tanıyor.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Adana ve Hatay’ı ziyaret ederek, çiftçilerle sanayi ve ticaret odasının temsilcileriyle görüştüğünü anımsatan Kılıçdaroğlu, dünyadaki üç önemli ovadan birinin Çukurova olduğunu dile getirdi.

Çiftçilerin dertli olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, “Kimi dinlesen, müthiş bir sitem duyuyoruz. Ürettiği ürünün karşılığını alamayan bir çiftçi var. Narenciye dalda kalmış, patates, soğan tarlada kalmış. Bize ‘ne olursunuz dış politikayı yeniden düzenleyin’ diyorlar. Tarım bütün ülkeler açısından stratejik alandır, buradan sağlanan gelirle önümüzdeki süreçte bu alan çok daha stratejik olacaktır.” diye konuştu.  

TÜİK’in rakamlarına göre, Türkiye’de arpa üretiminin 8,3 milyon tondan 6 milyon tona, nohutun 650 bin tondan 460 bin tona, kuru fasülyenin 250 bin tondan 220 bine, tütün üretiminin de 150 bin tondan 70 bin tona düştüğünü bildiren Kılıçdaroğlu, “Toprağımız mı azaldı? Güneşimiz, nüfusumuz mı azaldı?” sorularını yöneltti.

Tarımda planlama olmadığı için üretimin düştüğünü savunan Kılıçdaroğlu, dünyanın bütün ülkelerinde tarımın desteklendiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Peki bizde nasıl destekleniyor? Size sadece mazottan örnek vereyim. Dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyoruz. Çiftçi bir yıda 4 milyon ton mazot tüketiyor. 4 milyon tondan alınan vergi miktarı 9 milyar lira. Eğer çiftçinin yatı olsaydı, ÖTV’siz ve KDV’siz alacaktı çiftçi mazotu, ama traktörü var başına bela almış.” değerlendirmesini yaptı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Peki teşvik 700 milyon lira. Mazot için yaptığı teşviğin 12 katı vergi alıyor. Böyle bir örnek dünyada yoktur. Çiftçilere sözümüz var, CHP iktidarında çiftçiye verilecek mazottan KDV ve ÖTV almayacağız, çiftçi üretecek, çiftçi kazanacak.” dedi.

Kılıçdaroğlu, hükümetin “gübre ve yemde de KDV’yi kaldırıyoruz” dediğini hatırlatarak, Başbakan Binali Yıldırım’dan gittiği yerde herhangi bir çiftçiye “siz bundan ne kadar yarar sağladınız” diye sormasını istedi.

Çiftçinin vereceği cevabın, “ne yararı, tam tersine zam geldi” olacağını savunan Kılıçdaroğlu, çiftçilerin elektrik ücretlerinde de sıkıntı yaşadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Son 13 yılda 27 milyon dönüm arazi Türkiye’de ekilmiyor, iki Trakya büyüklüğünde.” ifadesini kullandı.

Prim sisteminin de eleştirildiğini belirten Kılıçdaroğlu, çiftçilerin hangi ürüne ne kadar prim verileceğini önceden öğrenmek istediğini aktardı.

-“50 milyar lira teşvik parası, çiftçiye ödenmemiştir”

Tarım Kanunu’nun 21. Maddesinde çiftçiye bütçeden ayrılacak payın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağının yazdığının altını çizen Kılıçdaroğlu, “Bu kanun çıktığından bu yana çiftçiye ödenmesi gereken 50 milyar lira teşvik parası, çiftçiye ödenmemiştir. Ziraat Odaları Birliği’nin genel başkanına sesleniyorum; dava aç bu senin yasal hakkın, al çiftçiye dağıt.” diye konuştu.

Besicilerin 23 liradan sattığı eti tüketicinin 50-60 liradan yediğini ve burada aracıların kazandığını anlatan Kılıçdaroğlu, “Bu düzen firavun düzenidir. CHP iktidarında bu firavun düzenini kesinlikle değiştireceğiz.” açıklamasını yaptı.

Turizm sektöründeki sıkıntılara da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, turizmcilerin “turist duasına” çıktığını öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, “Turistlerin Türkiye’ye gelmesini engelleyen kim? Bu ülkeyi yönetenler, bütün komşuları bize düşman eden kim? Bu soruyu kendi vicdanına soracaksın.” dedi.

Hatay’da satılığa çıkarılmış tırların fotoğrafını gösteren ve nakliye sektörünün de dış politikadaki hatalar nedeniyle sıkıntıda olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sektörün çökmek üzere olduğunu iddia etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Hataylı nakliyeciler Suriye üzerinden 14 ülkeye mal ihraç ediyorlardı, şimdi dünyanın parasını verdikleri tırlar ellerinde kalmış, satılığa çıkarmışlar. 7 bin aile tır sahibi bunlardan geçimini sağlıyordu.” diye konuştu.

AA
Kamupersoneli.net