Ekonomi

Kira Geliri Vergilerinde Yeni Dönem Başlıyor

Ev ve işyeri sahiplerini yakından ilgilendiren vergi dönemi başlıyor. 2017 yılında kira geliri elde edenler, 1-26 Mart 2018 tarihleri arasında vergi beyannamesi vermekle yükümlü olacak. Aralık 2017 tarihinden itibaren kira geliri nedeniyle mükellefi olanların sayısı net olarak 1.9 Milyon olarak açıklandı. Kira gelirleri için istisna tutarlar 3900 Türk Lirası (aylık bazda 325 Türk Lirasının altında) olan kira gelirleri için beyanname verilemeyeceği ifade edildi. 

Kira gelirleriyle alakalı olarak beyanlar hazır beyan sistemi üzerinden yapılılıor. 2017 yılında ne kadar kira geliri varsa o kadar beyan edilebilecek. Ev 2 ay boş kaldığı süreçte 10 aylık kira geliri varsa 10 aylık geliri beyan edilecek. 60 yaş üzeri engenli, okuma- yazma bilmeyen ve hastalara talep edilmesi durumlarında vergi memuru gönderilecek. Kira geliri beyanlarıyla alakalı olarak 2017 yılının sonlarında yeni değişiklikler meydana geldi. Yapılan değişikliklerin kira gelir beyanlarında ne sağlandığı Denetim Turkey Başkanı ve Yeminli Mal Müşavir D.r Hayrulllah Doğan anlattı: Kira gelirini beyan ederken 2 yöntemden (Götürü gider ve gerçek gider yönetimi) biri seçilecek.

YÜZDE 15 İNDİRİM HAKK KAZANILACAK

Ayrıca götürü gider yönetiöin seçilmesi halinde iki yıl boyunca bu yöntem değiştirilemeyecek. Avantajları ise gayrmimenkulle alakalı olarak 1 kuruşluk masraf yoksa bile dahili indirims sağlanacak. Daha önce Götürü Gider uygulamasında oran yüzde 25 olarak dikkate alınıyor. Ancak bu oranlar 2017 yılında elde edilen gelirlerden başlamakla beraber yüzde 15 oranında düşürüldü. Kiradaki evlerle alakalı hiçbir gider yoksa bile yüzde 15 indirim hakkı kazanılacak.

Gerçek giderle alakalı olarak mülk sahiplerinin üstlendiği aydınlatmalar, ısıtmaların yanı sıra su ve asansör giderleri mülkle ilişkili olarak sigorta giderleri, mülk konut ise banka kredisiyle alınması durumunda 5 yıl süre faiz ödemeleri, ülke ait vergiler, resimler, harçlar belediyeler tarafından ödenen harcamalarla alakalı olarak iştirak ve gayrimenkule ait bakım onarım ve idame giderleri mülk sahibi kendisinide kirada oturmaktaysa ödendiği kira giderlerini vergi hesabından düşünülecek.

Kamupersoneli.net I ANKARA