Ekonomi

Kira Vergisi Öderken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Kira kazancı olan kişiler için vergilerini ödeme süresi 25 Martta son. Kira beyannamesi verilirken mutlaka yapılan masraf ödemelerinin bildirilmesi gerekmekte bildirilmediği durumlarda ise ödeme miktarında azalma veya vergi yükümlülüklerinin ortadan kalkması söz konusu olamaz.Mart ve Temmuz ayları içerisinde olmak üzere 2 eşit taksit miktarı ile ödemenin yapılması gereken kira gelir beyannamelerinin en son 25 Mart 2016 Cuma akşamına kadar ödenmesi gerekmektedir.

– Döviz ile kiralanan ev için vergi bedeli tahsil edildiği tarih için Merkez Bankası tarafından belirlenmiş olan döviz alış kuru dikkate alınar TL cinsi üzerinde hesaplama yapılır.

– Alımları yapılmamış kira bedelleri için vergi uygulaması yapılmamaktadır ancak alınmış olan kira bedeline bakılır 3600 TL yi geçiyor ise beyanname doldurularak vergi ödemesi gerçekleşir.

– Konut sahibi olan ancak kendi konutunda ikamet etmeyen kişiler ödemiş oldukları kira miktarlarını gider olarak gösterebilme hakkına sahiptir böylece ödeyecekleri vergi tuttarında indirim sağlanmaktadır. Lojmanlarda veya yurtdışında oturuan kişilerde bu uygulamaya dahildir.

– Bir konut üzerinde iki hak sahibi olan kişiler de ödeme yapması gerekmektedir. Kira geliri alan herkes beyanname vermelidir.
İki kişinin söz sahibi olduğu durumda istisna tutarından ayrı ayrı faydalanarak beyanname doldurulması gerekmektedir.

– Gerçek gider yöntemi ile yapılan beyanname için belirtilen harcamaların belgelerinin 5 yıl atılmaması gerekmektedir. Atılmamasının sebebi ise Maliye müfettişleri istedikleri zaman gelip bu belgeleri sorabilirler , belgelerin eksik olduğu durumda ise vergi vergisi ile karşılaşılabilme olasığı çok fazladır.