Ekonomi

Konkordato Ne Demek? Ticarette Konkordato İlanı Ne Anlama Geliyor?

Geçtiğimiz hafta Ünlü bir ayakkabı markası tarafından ilan edilen Konkordato’dan sonra şimdi de , Türkiye’nin en önemli mücevher firmalarından Gilan, konkordato ilan ettiğini açıkladı. Peki Konkordato nedir? Ticarette Konkordato ilan edilmesi ne anlama geliyor? Konuya dair tüm ayrıntıları Kamupersoneli.net olarak sizlere aşağıda aktarıyoruz.

Peki Konkordato nedir ve ticarette ne anlama geliyor? Tüm ayrıntıları ile siz okuyucularımıza aktarıyoruz. 

KONKORDATO NEDİR VE TİCARETTE NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Konkordato en kısa tanımıyla batık şirketlerin alacaklılara borcunun ödenmesi için var olan bir sistemdir. Bu sistem ile Konkordato müessesesi borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir. Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.

Konkordato uygulamasının en temel özelliği ise finansal yapısı önemli ölçüde bozulan iyi niyetli ve dürüst borçlu işletmeleri ve kooperatifleri korunmayı amaçlamasıdır. Bu uygulamanın devreye girmesi için ise borcu olan şirketin talebi olması gerekiyor. Hotiç ayakkabı markasında olduğu gibi borçlunun talebi üzerine, konkordato müessesesi işlemeye başlar.

Konkordato Uygulaması Nasıl İşler?

Konkordato, borçlunun alacaklılarının2/3’ü ile (bu orana denk gelen alacaklıların alacak tutarının da borçlunun borçlarının 2/3’ü oranında olması gerekir) yaptığı, ticaret mahkemesinin de tasdiki ile geçerlilik kazanan bir anlaşmadır. İmtiyazsız alacaklılar borçlunun borçlarının belirli bir yüzdesinden feragat eder ve borçlu da, borçlarının konkordatoda kabul edilen kısmını ödeyerek borçlarının tamamından kurtulabilir.

Konkordato Süreci Nasıl İşler?

Konkordato başvurusu yapan borçlu işlerinde dürüst ve teklifinde samimi olmalıdır. Borçlarının en az %50’sini ödemeyi taahhüt etmelidir. (%50 asgari şarttır. borçlunun varlıkları borcun daha fazlasını karşılayabilecek durumda ise, borçlu o oranda taahhütte bulunmalıdır.) Teklif olunan para borçlunun varlıkları ile uygunluk göstermelidir. Tetkik mercii bu şartların varlığı durumunda borçluya iki aylık konkordato süresini verir. Bu kararla bir de konkordato komiseri atar ve mehil verildiğini ilan eder. Süre, kararın verildiği tarihten itibaren işler ve takip eden ikinci ayın aynı gününde biter. Konkordato komiseri bu süre içerisinde rapor ve konkordato dosyası hazırlayarak mahkemeye verilmek üzere icra dairesine teslim etme mecburiyetindedir. Rapor üzerine Ticaret Mahkemesi konkordatonun tasdik edilip edilmeyeceği hakkında inceleme yapmaya başlayacaktır.

Kamupersoneli.net – ANKARA