Ekonomi

Konut Fiyatlarına Zam Gelecek ! Artış Öncesi Son Fırsat

Kamu bankalarının haziranda başlattığı tarihin en düşük seviyeli konut kredisi faizlerinin uygulandığı kampanya Ağustos ayında sona erdi. Bu kampanya kapsamında 3 ayda 590 bin konut satıldı, 8 aylık satışlar 1 milyonu aştı. Bu kampanyanın ardından faizler yeniden yüzde 1 seviyesine geldi. 

YÜKSEK MAALİYETLE İNŞA EDİLECEK

Hem faiz indirimi hem de ödemesiz dönemli kampanyalarla satışlar artınca ikinci el ve sıfır konutlarda stoklar da hızla azaldı. Üreticiler, ellerindeki konutlar bitince yeni yatırımlara yönelmeye başladı, pandemiye rağmen yeni ruhsat alımlarında artışlar görüldü. Ancak yeni binalar, inşaat malzemelerine gelen zamlardan etkilenerek daha yüksek maliyetle inşa edilecek.

TÜİK tarafından veriler açıklandı ve Temmuz ayında inşaat maliyet endeksi, aylık yüzde 0.95, yıllık yüzde 9.17 artış yaşandı. 

Bunun yanı sıra malzeme ve işçilik endeksinde de yükseliş devam ederken, bina inşaatı özelinde maliyetler aylık yüzde 0.75, yıllık yüzde 9.59 artarken maliyetteki artışta inşaat malzemelerine özellikle demir ve çimentoya yapılan zamlar etkili oldu.

FİYAT FIRSATINI KAÇIRMAYIN 

Konut üreticileri ise maliyetler artsa da 2 yıldır fiyatlara zam yapmadıklarını savunuyor ve bununla birlikte 2019’da sektördeki durgunluk, bu yıl da pandemi nedeniyle fiyatları artırmayan sektörün zam yapması kaçınılmaz duruyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada bu ortamda faizler yüksek olsa bile fiyatların düşmeyeceği hatta artacağı vurgulandı. Bununla birlikte konut alımı için bekleyen vatandaşlara fiyat fırsatının kaçırılmaması tavsiye edildi.