Ekonomi

Konut Fiyatlarına Zam Geliyor! 2019 Yılında Konut Fiyatlarında Artış Yaşanacak

Gayrimenkul sektörünün, satışlar ve faiz arasındaki ters orantının en çok hissedildiği sektörlerden biri haline geldiğini dile getiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım; mevduat ve kredi faizinin yükselmesi, düşük kira geliri ve konutun prim yapma potansiyelinin zayıflaması gibi durumların ev alma isteğini zayıflattığına dikkat çekti.

Türkiye Gazetesi’nden Ömer Faruk Bingöl’ün haberine göre; inşaat maliyetlerinin artmasıyla, yapı ruhsatlarının azaldığını söyleyen İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Maliyetlerin çok yükseldiğini ifade eden Nazmi Durbakayım; “Bu maliyetler henüz fiyatlara yansıtılmadı. Faizlerde de aşağı trend gözleniyor. Söz konusu bu trendin hızlanması hâlinde, konut fiyatlarında artış kaçınılmaz olacak. Tıpkı 2001’deki krizin ardından 2004 ve sonrasında yaşanan gibi bir süreç bekliyor bizi” şeklinde konuştu.

“KONUT ALMANIN TAM ZAMANI”

Nazmi Durbakayım, arsa sahibine yüzde 80 vererek iş yapmaya kalkışanların olduğunu, işi inşaat olmayan ve hesabını doğru yapmayan zayıfların şu anda büyük zararlar ederek piyasadan çıkmaya başladığını söyledi.

Bunun ruhsatlardan açıkça görüldüğünü belirten Durbakayım; “Yapı ruhsatları bu yıl yüzde 50 azaldı. Bu artık daha az inşaat arzının olacağı ve stokların hızlıca tükeneceği anlamına geliyor. Bunun üzerine maliyetlerin fiyatlara ekleneceğini hesaba katarsanız, şu anda konut almanın tam zamanı” dedi.

Oturduğu evi satıp, parayı faize yatıranların olduğunu söyleyen Durbakayım; “Hâlbuki 2-3 yıl sonra mevduat kazançlarını katsalar bile dönüp sattıkları evi alamayacaklar. Mevduat faizleri yüzde 15’in altına gerilediğinde yine konuta koşacaklar. Ama o gün bugünkü fırsatları bulamayacaklar. 2019 yılında fiyatların yüzde 25 artabileceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.