Ekonomi

Konut, İhtiyaç ve Taşıt Kredisi Alacaklar Müjdeli Haber Bekliyor: Faiz İndiriminin Önü Açıldı

Son dönemlerde ev , araba almak isteyen, nakit paraya ihtiyacı olan vatandaşlar bankalara başvuru yaparak kredi çekiyorlar. Ancak vatandaşlar kredi faizlerinin yüksek olmasından yakınıyorlar. 

Temmuz ayının son günlerde bir faiz indirimi yapılmıştı. Bu faiz indiriminin ardından kamu bankaları tarafından faiz indirimine gidilmişti. Bu bağlamda konutta krediler 0.99 faizle verildi. Bu rakamın açıklanmasının ardından on binlerce vatandaş ev almak için bankalara akın etti.

Ancak Merkez Bankası faiz indirimi sonrasında taşıt ve ihtiyaç kredisinde dikkat çeken bir indirim yapılmadı. 

KREDİLERDE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR

Merkez Bankası tarafından bir açıklama daha yapıldı. Yapılan açıklamada politika faizinin 325 baz puanlık bir düşüşle 16.50 seviyesine getirildiğine yer verilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye indirilmesine karar vermiştir.”

Taşıt kredi kapsamında bankaların faiz oranları 1,43 ve 1,45 seviyesinde bulunuyor. Ayrıca Merkez Bankasının bu kararı sonrasında taşıt kredisinde faizlerin 1.30 seviyesine düşmesi bekleniyor.

Bankalar 1.49 seviyesinden ihtiyaç kredisi veriyor. İkinci defa gelen faiz indirimi sonrası ihtiyaç kredisinde de faiz oranlarının 1.30 seviyelerine gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca bilindiği gibi kamu bankaları konut kredilerini faizi 0.99 seviyesinden veriyor. Yeni faiz indirimi sonrası faizlerin 0.80 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Bir Yorum

  1. Faiz indirimi yapılıyor denilmektedir, lakin önceden konut kredisi kullanan vatandaşlar düşük faizli yapılandırma imkanı beklemektedir. Yapılandırma imkanı verilse bir rahatlama sözkonusudur.