Ekonomi

Konut Kredisi Alan Vatandaşlarımız Faiz Ödemeleri Yüzünden Borçlandırılıyor

Geçtiğimiz hafta Beştepe’de açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan bankalara tepki göstermişti. Bankaların bilançolarının açıklanmasıyla beraber faiz kararlarının 6 milyar lira olduğundan şikayetçi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Birileri bu durumu görmezlikten gelmekte. Geçenlerde bir banka kar oranlarını açıkladı 6 küsür milyar TL’ymiş. Biz bu faiz lobisine mi çalışalım? Birinci derece Merkez Bankası ve BDDK aktif rol almak zorunda. Sizler aktif rol almazsanız, öbürleri istediği gibi at oynatacak. Kesinlikle faizde taviz sunmayacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın çağrılarına rağmen bir defa bile indirilemeyen mevduat kredi faizlerini yukarı çekmeye devam ediyor. Bununla beraber inşaat sektörü bu durumdan olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllar içerisinde bankalar yapılan çağrılara kulak vererek, 10 yıllık konut kredisi faiz oranlarında indirime gittiği  görülmüştü. Söz konusu oranlar ise aylık yüzde 0,92’ye kadar gerilemişti. Ancak Ocak 2018 itibariyle 10 yıllık en düşük kredisi faizinin aylık oranda yüzde 1,15 seviyesine ulaştığı görüldü.

VATANDAŞLARIMIZ BORCA SÜRÜKLENİYOR

0, 92’lik rakamlarla konut kredisi kullanan vatandaşlar 100 Bin Türk Lirası karşılığında yaklaşık olarak 165 Bin Türk Lirası ödeme yapmakta. ancak bu 10 yıllık konut kredisi için 1,59’luk oranda belirlenen kredi borcu olarak 100 Bin Türk Lirası ödeme yapacak olan vatandaşlarımız 225 Bin Türk Lirası ödeme yaparak borca sürükleniyor. Yurt dışındaki birçok ülkede konut kredisi faizi yok denecek kadar düşük seyretmekte. Bizler ise ekonomiye sürekli olarak faizle baskı kurulmaya ve ket vurulmaya çalışmakta. Ayrıca konut kredisi için bankalara başvuru yapıldığında birçok banka farklı gerekçeler göstererek konut kredisi taleplerine red yanıtı vermekte.

KONUT SEKTÖRÜ BU KONUDA DERTLİ

Konuyla alakalı olarak konut sektörü temsilcilerinin konut kredi faizlerinin son dönemde aşırı Konut sektörü temsilcileri, konut kredi faizlerinin son dönemde önemli oranda yükselmesi nedeniyle sektörün olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Bankalar kredi vermek istemiyor. Vatandaşlar da kredi almak için bankaya gittiklerini ancak bankanın oyaladığını veya vermediğini belirtiyor.  Konut almk isteyen vatandaşlar kredi sorunlarında sorun yaşanmasından sonra müteahhiylerinde finansal arayışlara girdiği belirtiliyor. Bununla beraber seneye öde 5 ay sonra öde gibi kampanyalar yapılarak gizli faiz bindirimi yapıldığı ifade ediliyor.

Kamupersoneli.net olarak vatandaşlarımızın bu durumun mağduriyetini yaşamaması için çağrıda bulunuyoruz. Vatandaşlarımızdan bankalara ve inşaat sektörüne yönelik olarak mağdur edildikleri şikayetlerine kulak verilmesi talebi iletilmekte.

Kamupersoneli.net I ANKARA