Ekonomi

Korona Virüs'le Mücadelede Yeni Ekonomik Taslak

Koronavirüs salgını nedeniyle ağır darbe yiyen ekonomiye, yaralarını sarması için sürekli yeni düzenlemeler yapılıyor. Yapılan en yeni ekonomik taslağın içerisinde, geçici istihdam güvencesi sağlayacak bir madde de var. İşveren işçiyi 3 ay süresince işten çıkartamayacak, işveren işçiyi ücretsiz izne çıkarabilecek ve Cumhurbaşkanı isterse fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilecek. İşte bu maddelerin de olduğu henüz taslak halindeki bu yeni düzenleme, başta iş dünyası olmak üzere bazı kesimlere de görüş bildirmeleri için sunuldu. 

İşveren, işçiyi ücretsiz izne göndermesi durumunda, ücretsiz izne ayrılan işçilere ücretsiz izinde olduğu müddet boyunca fondan her gün için 39 lira 24 kuruş ödenecek.

Özellikle korona fırsatçılığı yapan ve fahiş fiyat artışları uygulayan gıda sektörüne de sıkı denetim ve yaptırım düzenlemeleri söz konusu.Temel gıda ve ihtiyaç maddeleri ile temizlik ve sağlık ürünlerinde makul olmayan her türlü fiyat artışı yasaklanacak. Stokçuluk yapılmasının, piyasada darlık yaratılmasının ve ürünlerin tüketiciye ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulması da bu yasak kapsamına alınacak. 

Bu yeni ekonomik taslakla beraber, çabuk bozulabilen tüketim malları ile birlikte et ve süt ürünleri için de ödeme süresinin otuz günü aşmaması kuralı getirilmesi planlanmaktadır. 

Taslaktaki maddelerin arasında esnafın bürokratik yükünün azaltılması planı da mevcut.Ticari faaliyette bulunanlar, işlemlerini elektronik ortamda yürütebilecekler. 

Salgın nedeniyle, hazine taşınmazlarına ilişkin ödenmesi gereken satış, kira, ecrimisil bedellerinin de alınmaması söz konusu. 

Ayrıca enerji sektöründe tamamlanması zora giren yatırımlara da kolaylık getirilmesi de planlanıyor. Örneğin, geçmiş dönem elektrik tüketimi borçlarına yapılandırma imkanı getirilmesi umuluyor. 

Salgın sebebiyle sekteye uğrayan kredi borçlarının da düzenlemede yer alması bekleniyor. Taslağa göre ayrıca, bankalar ile müşterileri arasında sözleşme ilişkisi kurulması da dijital ortamdan yapılacak. Kredi kartı sözleşmeleri için de uzaktan dijital ıslak imzaya gerek olmayan yeni yöntemlerin devreye girmesi hedeflenmektedir. 

Tarım Satış Kooperatifleri birliklerinin 2020 ylı içerisinde ödenmesi gereken Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu borçlarının ertelenmesi ve turizm sektöründe TÜRSAB’ın yıllık aidatlarının yıl içine dağıtılması, milli parklardaki tesis alacaklarının ertelenmesi de taslağın gündemini oluşturuyor.