Ekonomi

KOSGEB'den 370 Bin TL'ye Kadar Kredi Desteği Verilecek! Kimler Yararlanabilir? Başvurular Nasıl Yapılacak?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından kendi işini kurmak isteyen kişilere destekler veriliyor. Verilen destekler ile pek çok insan kendi işini kurarken kendi işini kurmak isteyenler de soluğu KOSGEB’de alıyor. 

KOSGEB tarafından vatandaşlara 370 bin TL’ye kadar kredi imkanı sağlanıyor. Peki bu kredi imkanından kimler yararlanabilir? Kredi başvurusu nasıl yapılır? Kamupersoneli.net olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz.

ARANAN ŞARTLAR

KOSGEB üzerinden kredi almak isteyen vatandaşların çeşitli şartları sağlamaları gerekmektedir. Bu şartlar sağlanmadığı takdirde kredi başvurusu yaptığınızda başvurunuz olumsuz olarak sonuçlanacaktır. Buna göre şu şartlara haiz olunması gerekmektedir:

– İşe başlamanın kanuni süreçte bildirilmiş olması

– Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından idare edilmesi

– Tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla uygun şartları (29 yaşını doldurmamış olma şartı da dahil) taşıması

– İşletmenin üçüncü dereceye kadar akrabadan devralınmamış olması

– Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

BAŞVURU DETAYLARI

KOSGEP hibe ve desteklerinden yararlanmak için ilk olarak KOSGEB’e üye olmanız gerekiyor. KOSGEB’e giriş yaptıktan sonra şifre ve kullanıcı almak gerekir. Bu esnaf için de KOBİ’ler için de gerekmektedir. KOSGEB’e üye olan KOBİ’ler KOSGEB KOBİ beyannamesini doldurmalı ve kredi başvurusu için KOSGEB veri tabanına kayıt olmalıdır.

KOSGEB veri tabanına kayıt olmak için ise KOSGEB girişten girip bütün bilgilerinizi yazmakla beraber vergi numaranızı da belirtmeniz gerekiyor. Bu adımlar izlendiğinde KOSGEB kaydı bir kaç dakika içinde tamamlanacaktır.

DESTEKLERİN DETAYLARI

KOSGEB üzerinden girişimci programı kapsamında 370 bin TL’ye kadar kredi imkanı sağlanıyor. Verilen desteklere göre 4 kalemde detaylar şöyle:

Kuruluş desteği geri ödemesiz olarak, gerçek kişi statüsünde kurulmuş işletmeye 5 bin, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olana 10 bin lira destek sağlanıyor. 

PERFORMANS DESTEĞİ

İşletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi ve istihdam sayısına göre belirleniyor. Destek tutarı hesaplanırken, ilgili dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde 4a kapsamındaki tüm personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı dikkate alınıyor. Program başlangıç tarihinden itibaren 1’inci yıl birinci performans dönemi ve 2’nci yıl ikinci performans dönemi olmak üzere, performans dönemleri sonunda işletmeye geri ödemesiz olarak sağlanıyor. 2 dönemde toplam 10 bin ile 40 bin lira arasında destek veriliyor. Girişimci; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını ise her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5 bin lira ekleniyor.

MAKİNE, TEÇHİZAT VE YAZILIM DESTEĞİ

İşletme kuruluş tarihinden programın 1 inci yılının sonuna kadar alınan makine ve teçhizat giderleri ile yazılım lisans bedeli veya zaman sınırlı lisans kullanım bedeli için geri ödemesiz destek sağlanıyor. Üst limit; işletmenin teknolojik düzeyine göre 100 bin, 200 bin ya da 300 bin lira. Destek oranı yüzde 75.

Bir Yorum

  1. Yaşım 41 kosgep sertifikam var yüzde 61 Engelliyim bizlere kredi olmuyormu bu nasıl bir iş anlamıyorum yaş sınırı 29 koymuş böyle Adalet olmaz ki

  2. Ben bir kosgebi çözemedim iki kere esnaflık yaptım sen zaten esnaf olmuşsun ne desteği git kapat gel denildi sanki sertifika bizim onla nikah akdimiz

  3. İki defa baş vurdum onaylanmadı neye göre kime göre veriliyor adam seçiyolar

  4. Oda cafe vs gibi birşey kurmayı düşünuyorsanız 0 tl verıyorlar. Sadece üretim örn fırın vs kurulunca destek verılıyor yaş tutarsa