Ekonomi

Kredi çekecek herkesi sevindiren haber geldi!

Bankalardaki borçlular genel olarak incelendiğinde borçların büyük bir kısmının konut kredisi, ihtiyaç kredi ve taşıt kredisinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Bunun bilincinde olan bankalar, kredi sistemleri üzerinden birtakım düzenlemelere gidiyor. Özellikle pandemi döneminde kredi çekimlerinin her geçen gün azalması ve vatandaşların, işsiz kalması sebebiyle ödeme imkanlarında düşüşün olması, bu düzenlemenin temellerini oluşturmaktadır.

KREDİ ÇEKMEK İSTEYENLER ÇOK DİKKAT

Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay sonucunda mahkemeden çıkan karar emsal niteliği oluşturdu. Bu sebeple vatandaşların daha dikkatli bir şekilde hareket etmeleri istendi.

Kanser hastası olan bir birey, bankaya kredi çekmek için başvurmaktadır. Konudan haberdar olan banka, müşterisine kredisini temin etti. Hayat sigortası ile birlikte verilen kredi sonrasında vatandaş vefat etti. Ancak banka, vatandaşın vefat etmesinden kısa bir süre sonra mirasçılar üzerinden icra takibi başlattı.

yapi-kredi-dijital-kanallardan-kredi-cekme-yontemleri.jpeg

Mirasçılar, bankadan gelen bu talebe ona vermemesinden sonra devreye mahkeme girmişti. Mirasçıların bu karara onay vermemesi ise şu şekilde ifade edildi:

  • Banka müşterisinin sağlık sorunlarının bilincindedir.
  • Hayat sigortası karşılığında kredi onaylanmıştır.

5e7b4decb57f151920b434be-001.jpg

Ancak banka avukatları tarafından mirasçılara, borcun ödenmesi için ısrarda bulunulmuştur. Bundan sonra ise konu direkt olarak Yargıtay’a taşındı.

Yargıtay’dan çıkan karar sonucunda, mirasçıların borcu ödeme gibi bir zorunluluklarının olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu duruma itiraz eden banka avukatları, konuyu temyize taşıdı. Dava daha sonra Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nde görüşüldü. Burada da farklı bir sonuç çıkmadı.

2697622-810x458-001.jpg

EMSAL KARAR ÇIKTI

Yargıtay, mahkeme kararının ve süreci yeniden değerlendirdi. alınan son karara göre böyle bir davanın gerekli olmadığı kararı çıktı. Çünkü banka, krediyi verirken, müşterisinin sağlık sorunlarının olduğunun bilincindeydi.